EN facebook

Arany János és a fényképezés

KIÁLLÍTÁS- ÉS PROGRAMAJÁNLÓ

2018-04-24 11:00

Hogyan viszonyult Arany János a fotográfiához? Kedvelte, ha őt fényképezik? Milyen korabeli felvételek őrzik annak az útnak a fontosabb állomásait, amin keresztül az Akadémiára sétálhatott? Ki volt Országh Antal, aki megörökítette az Arany családot? Hogyan dolgozott egy korabeli fotográfus? Milyen jelentősége volt a fotónak a korabeli könyvkiadásoknál? Egy kis, de annál részletgazdagabb kiállításban kaphatunk választ ezekre a kérdésekre, ha ellátogatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítására!

 

A múzeum honlapján olvashatjuk, hogy Arany János már gyermekkorától vonzódott a képi ábrázolásokhoz, a rajzolás öröme egész életében elkísérte. Talán épp ezért nyitottan, s ha kellett kezdeményezően vett részt az olyan új technikai felfedezések, mint a fotográfia körüli vitákban is. A fényképezés korszerű, praktikus használatáról hivatali tevékenysége során, a könyvkiadásoknak köszönhetően is tapasztalatokat szerzett.

 

Arany János családjáról eddig eredetiben még nem láthatta a nagyközönség azt a képet, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállításának középpontjában áll.  A múzeumi kutatók eddigi ismeretei szerint öt portré-jellegű kép készült Arany Jánosról, amelyek egyike a múzeum új szerzeménye, Országh Antal felvétele az Arany családról. A fotó középpontba állításával, illetve az újonnan felfedezett Arany vonatkozású fényképek segítségével idézi meg a kiállítás egyrészt az 1850–1880-as évek fotótechnika-történetét, másfelől a családi, baráti szálak alakulását.

 

A tárlat mindemellett ráirányítja a figyelmet egy elfeledett, de sok irányba vezető életműre, Országh Antal grafikus, fotográfus, műfordító, színpadi szerző szerteágazóan értékes munkásságára is. Többek között bemutatja a porcelán-papírkép különleges Országh jegyezte eljárását, de a fotós életének fontosabb vonatkozási pontjain keresztül azt is megtudhatjuk, hogyan dolgozott a kor fotográfusa.

 

A kiállításhoz szerdán a PIM Esti Extra keretein belül egy izgalmas Magyar szabadalom Párizs és Pest műtermeiben, a porcelán-papírkép című beszélgetés is kapcsolódik, amely során E. Csorba Csilla vendége Gadányi György fotótörténész lesz.

 

A kiállítás május 27-ig látogatható. 

 

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

 

 

fénykép, irodalom, kiállítás
2018-04-17 18:00
gyarapodás, irodalom, kiállítás, múzeum, tárgy
2018-01-18 11:00