EN facebook

Archívum - Megjelent a MúzeumCafé legújabb száma

OLVASNIVALÓ

2018-06-05 09:00

 

 

A régóta meglévő és integrált gyűjteményekre épül a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, a részletekről Kovács Zoltán írása olvasható. Halász Tamás a PIM-OSZMI Táncarchívumának, Bartha Katalin Ágnes a kolozsvári Szabédi Emlékház irodalomtörténeti gyűjteményének gazdagságába enged betekintést, Boros Géza a Ludwig Múzeumban létrejött Biennále Iroda ugyancsak folyamatosan gyarapodó dokumentumanyagát ismerteti a lapban. Hamvay Péter írása a hazai építészeti archívumok, Basics Beatrix a művészettörténeti adattárak gyűjteményeit tekinti át, Tóth Eszter az Állambiztonsági Levéltár működését, anyagának kutathatóságát ismerteti, a költözés alatt álló Lukács Archívumtól pedig Mesterházi Miklós búcsúzik. A Disputában Berényi Marianna a felhőalapú információtárolás múzeumi, tudományos kutatói hasznáról beszélget vendégeivel, Toronyi Zsuzsannával, Zólyomi Gáborral, Horváth Ivánnal és Fonyódi Krisztiánnal.

 

A Kutatás rovatban Radnóti Sándor Kert és táj című tanulmányának, második, befejező része, illetve Juhász Sándornak az egykori Léderer-gyűjteményt ismertető cikke olvasható. A szám Múzeumőrei: Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója, Bánfalvi István, az Aczél György Kézirati Hagyatékát kezelő kuratórium elnöke és Klaniczay Júlia, az Artpool vezetője.

A Szemlében a 300 éves Békéscsabát ünneplő Csabensis című kötetet Basics Beatrix ismerteti, ugyanő a szerzője a Módszertan rovat nemzetközi muzeológiai oktatási áttekintésének. A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Gréczi Emőke szerkesztette. Mindezek mellett lap közli Varga Benedeknek a MúzeumCafé 10. születésnapján elhangzott beszédét is.

 

A fotóanyagot Szilágyi Lenke és Szesztay Csanád készítette, az ezúttal dominánsan olívazöld színű lapot – címoldalán a Sefaria adatbázis egyik infografikáját felhasználva – Pintér József tervezte.

 

kiadvány, magazin, műhely, néprajz, szervezet, téma
2017-07-14 10:25
iparművészet, magazin
2017-12-19 07:31