EN facebook

Átadták a felújított az Oroszlányi Bányászati Múzeumot

MEGÚJULÁS

2022-09-04 20:00

Interaktív tárlat, valamint egy új fogadóépület és kiállítótér létrehozásával a 72. Bányásznapra befejeződött az Oroszlányi Bányászati Múzeum felújítása és bővítése.

 

A több mint 600 millió forintból megvalósult fejlesztés során időszakos kiállítócsarnokká alakították az egykori XX-es akna kompresszorházát, felújították a korábbi múzeumi épületrészt és új fogadóteret alakítottak ki.


A múzeum két legnagyobb helyiségében megújuló energiával működő központi fűtést alakítottak ki, így az intézmény egész évben látogatható lesz.


A kiállítás egyik különlegessége a felújított teherfelvonó aknagépház, amellyel a bányatechnológia monumentalitását lehet érzékeltetni. Ott interaktív számítógépes és vizuális animációk mutatják be a szerkezeteket és az egykori munkafolyamatokat.


A létesítménytől irányfényekkel ellátott, gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas, zúzottköves, tömörített utat építettek ki a majki kamalduli remeteségig, ahol tavasszal fejeződött be a több mint ötmilliárd forintos felújítás.
A múzeumban az eredeti állapotban megtartott szállítóakna, kötélpálya, csillefeladó állomás és a földalatti mintabánya, valamint a szabadtéri kiállítótér és épületekben létrehozott kiállítás nyújt betekintést a korszak szénbányászatába.

 

kép forrása: kemma.hu


A monumentális bányagépek szabadtéren tekinthetők meg, egyes berendezéseket be is lehet indítani. Az országban egyedül Oroszlányban látható eredeti és működőképes állapotban egy bányamentővé átépített, orosz GAZ 66-os terepjáró teherautó, amelyből 14 példány került különböző bányákhoz az 1970-es évek első felében.

Az év kiállítása, ipari örökség, kiállítás, Pulszky Társaság, régészet, technika
2021-10-09 18:00
emlékezet, fénykép, látogató, múzeumandragógia, tárgy
2022-09-02 20:00