EN facebook

Átadták a Skanzen Erdély épületegyüttesének első kiállítási egységét

BŐVÜLÉS

2022-05-19 15:00

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének a mai napon megnyílt, 2022. május 22-től a nagyközönség számára is látogatható első kiállítási egységében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is. A kiállítás különlegessége, hogy a Skanzen történetében most először vállalkozik annak bemutatására, hogy a 20. századi hétköznapok és ünnepek világában már nem választható szét a falusi és a városi életmód. A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg.

 

Magyar anyanyelvünk, közös történetünk és kultúránk az a köldökzsinór, amely összeköti Erdélyt Magyarországgal - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének mai megnyitóján  Szentendrén.

 

 

Az erdélyi magyar kultúra nem a múltunk egy darabja, hanem a jelenünk része, kulcs a magyar jövőhöz. Erdély nélkül Magyarország sem lenne ugyanaz. Meg kell őriznünk közös örökségünket, kultúránkat, a magyar nyelvet és teljes kulturális hagyatékunkat, hiszen mindezek összessége a hazához kötés kiindulópontja - hangsúlyozta.

 

A szentendrei skanzen erdélyi tájegysége olyan, mint egy csillagkapu, lehetőség arra, hogy átlépjünk tér és idő korlátain, s Erdélyben érezzük magunkat.


Mint kiemelte, most nem egy hagyományos kiállítást nyitnak meg, hanem sokkal többet annál. Ez a hely tájékozódási pont lehet minden látogató számára, mert romantizálás nélkül megmutatja, befogadhatóvá teszi kicsiknek és nagyoknak Erdély sokszínűségét és kincseit, megmutat valamit abból a titokból, ami Erdélyt olyanná tette, amilyennek szeretjük

 

 

A következő évtizedek kiemelt célja lesz, hogy többen, jobban, szebben éljünk, ehhez pedig gondozni kell mindazon értékeket, amelyek hozzájárulnak a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság fennmaradásához. 

 

 

Borítóképen: Dr. Cseri Miklós főigazgató köszöntőt mond a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egységének ünnepélyes megnyitóján 2022. május 19-én.

 

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

bővítés, néprajz, tájház
2018-10-17 18:00
beruházás, bővítés, gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, örökségvédelem, téma
2022-04-26 16:00