EN facebook

Átadták Az Év Múzeuma 2024 díjakat!

ELISMERÉS

2024-05-25 12:00

Több év után, a hagyományhoz visszatérve a Pulszky Társaság az újra megrendezett Múzeumok Majálisa megnyitó ünnepségén adta át Az Év Múzeuma 2024 pályázaton részt vett intézmények elismeréseit: az okleveleket, a szakmai szervezetek díjait, valamit két kategóriában Az Év Múzeuma címet. A „nagy múzeum” kategóriában a miskolci Herman Ottó Múzeum, a ”kis múzeum” kategóriában a Soproni Múzeum nyerte el Az Év Múzeuma 2024 díjat 2024. május 25-én. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a solymári Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma vehette át.

 

AZ ÉV MÚZEUMA díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította, célja az elmúlt évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények díjazása. Az elismerésre az az intézmény számíthat, amelyik sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti és a múzeumi tevékenység valamennyi területén – épületei komplex fejlesztésével, a gyűjteményezéstől a gyűjteményei feldolgozásán és közreadásán, tudományos munkáján túl a közönségkapcsolataival, ismeretátadási tevékenységével, a közösségekkel kialakított kapcsolatai erősítésével – kiegyensúlyozott fejlődést ért el, és egy vagy több területen a csúcsra jutott.

 

A zsűri tagjai dr. Bereczki Ibolya, dr. Mészáros Balázs, dr. Vicze Magdolna, dr. Ringer István, Kónya Béla, dr. Heilauf Zsuzsanna, Cselovszki Zoltán és dr. Végh Katalin voltak.

 

A díjakat Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, valamint dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke adták át.

 

Az Év Múzeuma elismerésre a tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetett saját elhatározásból, vagy a jelölő grémium által javasolt jelölés alapján pályázni. Összesen 6 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik Az Év Múzeuma 2024 jelöltje kitüntető címet. Róluk itt olvashatunk részletesen.

 

 

A „nagy múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2024 elismerést a Herman Ottó Múzeum érdemelte ki a múzeum infrastrukturális, szervezeti és munkaszervezési megújításáért, szolgáltatásainak fejlesztéséért, a magas színvonalú muzeológiai és tudományos munkáért és közösségi programjaiért.

 

 

A „kis múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2024 elismerést a Soproni Múzeum vihette haza, a múzeumi működés valamennyi területét érintő, koncepciózus megújulásért, a példaértékű belső közösségfejlesztésért, valamint a régió turisztikai vonzerejének növeléséért.

 

 

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma nyerte megújult kiállításaiért és különösen a digitális technológiák kiállítási felhasználásában elért eredményeiért. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény kapta a solymári identitás és kultúra megismertetésébenés megőrzésében elért eredményeiért, a régió turisztikai vonzerejének növeléséért.

 

 

Az Év Múzeuma 2024 jelöltje oklevelet kapott a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeuma kiskőrösi hagyományok, a Petőfi-kultusz és a szlovák nemzetiségi örökség ápolása és bemutatása terén elért kiváló eredményeiért; a Laczkó Dezső Múzeum infrastrukturális megújulásáért és korszerű múzeumi kiállítási tartalmaiért.

 

Gratulálunk a díjazottaknak! A jelöltekről és a díjazottakról itt találhatnak részletes leírást és képeket!

 

Bővebb információ, interjú kérése: pulszky@gmail.com

 

Fotó: Schumy Csaba

Az év múzeuma, díj, Pulszky Társaság
2023-06-05 12:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, látogató, Pulszky Társaság, téma
2022-05-21 13:30
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2021-06-26 11:30