EN facebook

Átadták az ICOMOS-díjjal kitüntetett Szádvárat

FEJLESZTÉS

2021-05-30 07:00

Idén pünkösd vasárnap adták át a Nemzeti Kastély- és Várprogramban megújult szögligeti Szádvár fejlesztését. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett munkálatok a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából kezdődhettek meg, a helyi Szádvárért Baráti Kör kezdeményezésének köszönhetően övezte hatalmas összefogás a várrom állagmegóvását, aminek kivitelezését a Salisbury Kft. végezte.

 

Kilátópontok, biztonságos turistaösvények, kültéri vártörténeti kiállítás, tereplépcső várja a bakancsos turistákat és az arra látogatókat.


Az új turisztikai attrakció meglétével a térség fellendülésében bíznak az ottélők.

 

Magyarország egyik legszebb természetvédelmi területén, az Aggteleki Nemzeti Parkban nem csak a karsztos képződmények, a lenyűgöző cseppkőbarlangok, hanem a történelmi látnivalók is sokat kínálnak az arra járóknak. A térségben található kicsi falu Szögliget, egyik elfeledett kincse, Szádvár újult meg az elmúlt időszakban, ami civil összefogásnak és kormányzati támogatásnak volt köszönhető. A bakancsos turisták örömére olyan fejlesztés valósult meg a térségben, amely az ott élők számára igazi vágyálom volt. A Szádvárért Baráti Kör kezdeményezésére egyre többen álltak az ügy mellé, és így bekerült a Nemzeti Kastély- és Várprogramba.



Az újjáépített gyilokjáró

 

A május 23-i átadón Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: a felújításnak köszönhetően, nemzeti örökségünk rejtett darabja új életre kelt, egy vár született újjá, ami fontos értékeket őriz számunkra, és a felújításnak köszönhetően lehetőséget ad arra, hogy minél jobban megismerjük a múlt részleteit.

 

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa beszédében kiemelte: céljuk az volt, hogy ne csak fizikai, hanem szellemi rehabilitáció is megvalósuljon. Hozzátette, ezzel a rekonstrukcióval a helyiek identitását is erősítik, illetve a kis- és középvállalkozások gazdasági fellendülésében is bíznak az új turisztikai attrakció meglétével. A miniszteri biztos az átadón elmondta: a Nemzeti Várprogram 12 eleme közül a szögligeti egy unikális helyszín.

 

444 méter hosszú falszakaszt konzerváltak, védőkorlátokat építettek ki, így biztonságos turistaösvények létesültek, emellett kilátópontokat alakítottak ki. Továbbá összekötötték az alsó és a felső várat egy 374 lépcsőfokból álló útvonallal, ami így az ország legnagyobb várbeli tereplécsője lett, és 67,6 méter szintkülönbséget tehetnek meg rajta a turisták.

 

Dr. Kovács Lajos, a Szádvárért Baráti Kör elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, 15 évvel ezelőtt, civil szervezetük alakulásakor tűzték ki célul, hogy megóvják a falmaradványokat, azonban lehetőségeikhez mérten lassan haladtak a munkálatokkal. Éppen ezért kezdeményezték az elfeledett vár feltárását és felújítását, ami közreműködésüknek köszönhetően bekerült a Nemzeti Kastély- és Várprogramba. Ugyan a műemlékvédelmi munkálatokban nem vehettek részt, azonban a Hermann Ottó Múzeum és a kivitelezést végző Salisbury Kft. folyamatos tájékoztatásának köszönhetően végig kísérhették Szádvár falainak megújulását, ami munkájuk elismerését jelentette számukra – tette hozzá az elnök.


Glázer Tamás, a NÖF Kft. ügyvezetője az átadón kiemelte: a felújítást megelőzően is folyamatosan növekedett a látogatószám, az elmúlt időszakban pedig megnégyszereződött. A társaság célkitűzése, hogy a határon innen és túl minél több látogatót vonzzanak a térségbe.

 

 

Az ünnepségen továbbá elhangzott, több mint 317 millió forintból újult meg Szádvár. A kivitelezési munkálat, amit a Salisbury Kft. végzett 2021-ben elnyerte a rangos Icomos-díjat is. Az értékmentő munka része volt a várfalak tetején lévő lőrések konzerválása, de az egyik legizgalmasabb feladatot munkatársainknak az alsóvár kapuja adta, melynek az eredeti, megmaradt állapotban csak a felső része látszott ki a föld alól. A munkálatok során elkészült az egykori fal részleges rekonstrukciója, valamint a gyilokjáró is. A külső vár főkapuja melletti épületben feltártunk és részlegesen bemutatunk egy kívülről fűthető, 17. századi boltozatos kemencét, de a vár különlegessége a kilátóvá alakított, Szabó-ház melletti bástyában létrehozott rejtett tárolóhelység is. Ami pedig régészeinknek is nagy örömet okozott, hogy a földmunkák során nem csak középkori és késő középkori leletanyag, hanem őskori (a neolit bükki kultúrához tartozó kb. 5000-6000 éves) kerámiatöredékek és csiszolt kővéső is előkerült.

 

 

beruházás, díj, építészet, örökségvédelem, természet
2021-04-20 16:00
beruházás, bővítés, látogató, örökségvédelem
2020-08-04 16:00
beruházás, látogató, örökségvédelem
2020-11-03 07:00