EN facebook

Attila örökösei

2019-10-14 16:00

A Magyar Természettudományi Múzeum új, időszaki kiállítása a magyarság származás történetébe, egy nép kialakulásába és vándorlásába enged bepillantást.

 

Tudományos és áltudományos nézetek sokasága kíséri a témát: honnan származunk, kik a rokonaink. Vajon egyszerű a válasz? Nem, hiszen különböző tudományágak foglalkoznak a magyarság őstörténetével, és ezek eredményei egyelőre nem, vagy csak részben rímelnek egymásra.

A kiállításnak sem célja, hogy pontot tegyen a viták végére, de a régészet, a történeti embertan és az archeogenetika eredményeinek felhasználásával néhány „eredettöredéket” azért bemutat.

A történelem során számos kultúra és népcsoport képviselői telepedtek meg a Kárpát-medencében. A magyarok nép rokonságtudata, önmeghatározása és eredetlegendái szempontjából a legfontosabbak a sztyeppi lovas nomád népek. Közülük három a Kárpát-medencét választotta otthonának, és olyan államot hozott létre, amely jelentősen befolyásolta Európa történetét az 5. századtól.  Ők a hunok, az avarok és a magyarok.

Mi a közös bennük?  Mit mond a történettudomány, az archeogenetika és a történeti embertan? A kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ.

 

A tárlat 2019. október 16. és november 18. között látható a Magyar Természettudományi Múzeumban.

 

 

 

Arany-emlékév, irodalom, programajánló, téma, természettudomány
2017-12-15 08:47
régészet
2019-03-28 18:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00