EN facebook

Az alagsortól az emeletig – Az egri Sportmúzeum múltja és jelene

2019-08-03 16:00

1993-ban a megyeháza udvarán lévő egykori börtönépület alagsorában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt az egri Sportmúzeum. Az alapító dr. Székely Ferencnek alapvetően két cél lebegett a szeme előtt: egyrészt összegyűjteni és bemutatni a heves megyei úszó-, és vízilabda sporthoz kapcsolódó anyagokat, másrészt ápolni és népszerűsíteni az olimpiai eszmét. Ennek megfelelően a múzeum első kiállítása is elsősorban a vizes sportokban elért sikereket mutatta be, az újkori olimpiák világa pedig leginkább a versenyeket reklámozó korabeli plakátokon keresztül jelent meg. Az ezt követő években a múzeumi állomány gyarapítása is a fenti alapelvnek megfelelően valósult meg, így a ’90-es évek második felére az úszó-, és vízilabda sport tekintetében országosan is az egyik legjelentősebb gyűjteménnyé nőtte ki magát. Az olimpiákhoz kapcsolódóan pedig olyan kuriózumokat is sikerült bemutatni, mint a különböző olimpiákon használt fáklyák, vagy éppen a magyar csapatok formaruhái. Ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy az anyag kinőtte az addigi kiállítási teret és szükségessé vált az első szinten lévő termek „elfoglalása” is a múzeum számára.

 

A ’90-es évek végétől már nem csak számszerű gyarapodásról beszélhetünk, hanem a sportágak köre is egyre bővült. A vizes sportok mellett megjelentek a labdajátékok (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda) és a küzdősportok (birkózás, ökölvívás) is. A múzeum országosan is egyre ismertebbé és elismertebbé vált, amelynek eredményeként olyan sportlegendák is meglátogatták, mint Puskás Ferenc vagy Papp László. A hazai sportdiplomácia térképére is felkerült az intézmény, amelynek következtében egyre több hazai és külföldi delegáció tekintette meg a múzeumot. Egy-egy ilyen találkozás gyakran kézzelfogható eredménnyel is járt, hiszen ennek köszönhetően kerülhettek ide olyan nemzetközileg is elismert sportvezetők gyűjteményei, mint Aján Tamás, Csanádi Árpád vagy Gallov Rezső. A múzeum azzal is büszkélkedhet, hogy két köztársasági elnök – Göncz Árpád és Schmitt Pál – sportdiplomáciai relikviáit is őrzi.

 

Tekintettel a gyűjtemény rohamos növekedésére a kétezres években a múzeum az épület teljes területét megkapta. Így az intézmény nem csak képletesen, hanem szó szerint is eljutott az alagsortól a legfelső emeletig. Azóta három szinten kerülnek bemutatásra a különböző sportokhoz kapcsolódó tárgyak. A 2010-es években olyan sportágak is bekerültek a gyűjteménybe (pl.: öttusa, tájfutás), amelyekre talán kevesebb figyelem irányul, de nemzetközi szinten jelentős eredményekkel büszkélkedhetnek. 2019 júliusában került sor a múzeum új kiállítási anyagának átadására, amelyben egy szellemi sport, a sakk kerül bemutatásra. Az érdeklődők egy fiatal tehetség, Gledura Benjámin nemzetközi nagymester eddig elért eredményein keresztül ismerkedhetnek meg a sakk szépségeivel.

beruházás, kiállítás, történelem
2019-07-30 07:00
kiállítás, múzeum
2019-07-05 18:00
programajánló
2019-07-18 12:20