EN facebook

Az átminősítéssel a régészeti szakfelügyelet is megszűnik

ÁTMINŐSÍTÉS

2020-11-15 21:55

Az százhalombattai önkormányzat döntése értelmében közérdekű muzeális kiállítóhelyként üzemelhet tovább a "Matrica" Múzeum jövő januártól - adta hírül a hirtukor.hu. Jelentősen csökken az alkalmazotti létszám, a nyitva tartási idő, és a halomsírok, valamint a sánchegy régészeti szakfelügyeletét is más intézmény fogja ellátni – mondta el dr. Vicze Magdolna igazgató.

 

Az egyedüli fenntartó önkormányzat a bevételei hosszú távú és jelentős csökkenése miatt hozta meg a nem könnyű döntést, amelynek értelmében egyebek közt a jelenlegi tizenkettőről három és félre kell csökkenteni a múzeumi státuszokat. A személyi feltételek mellett a nyitva tartás is változik. Míg jelenleg a közgyűjtemény egész évben várja a látogatókat heti ötször hat órában, a jövő évtől csak áprilistól október végéig tart majd nyitva, heti három napon át - beleértve a hétvége egyik napját -, naponta négy órában.

 

A Régészeti Park eddig is csak áprilistól októberig üzemelt, de a nyitva tartás ott is csökken. A szabadtéri múzeum az eddigi heti ötször nyolc óra helyett heti három napon, négy órában lesz látogatható.

 

Az átminősítéssel megszűnik a múzeum tudományos tevékenysége, vagyis nem lesz jogosítványa gyűjteni, leleteket befogadni, időszaki kiállításokat rendezni, illetve kutatni. A személyi állomány és a bevételek csökkenése miatt várhatóan a múzeumpedagógiai, valamint közművelődési programok is jelentősen redukálódni fognak. Az új szerepkörben pedig annak a lehetősége is beszűkül az intézmény számára, hogy pályázatírással bővítse pénzügyi mozgásterét.

 

Dr. Vicze Magdolna elmondta, egyelőre nem tudják, mi lesz kivitelezhető a rendelkezésre álló erőforrásokból, jelenleg azonban sokkal inkább arra koncentrál, hogy a lehetőségekhez mérten méltányos feltételekkel váljon meg kollégáitól, akik közül többen évtizedek óta dolgoznak a "Matrica" Múzeumban, illetve a Régészeti Parkban.

 

Aggasztónak érzi azt is, hogy a városhoz tartozó évezredes régészeti lelőhelyek szakmai felügyeletét a szentendrei múzeum veszi át, aminek következtében azokra valószínűleg kevesebb figyelem jut majd a jövőben. Információi szerint az érintett helyszíneken máris megjelentek az illegális kincsvadászok.