EN facebook

Az augusztusi MúzeumCafé témája a BALATON!

Olvasnivaló

2020-08-12 11:31

Másnak nyaralóhely, egy kulturális folyóirat számára számtalan kutatási témát kínál: a MúzeumCafé 78. számában megjelent írások térben és időben is „körbejárják” a Balatont.

 

 

Wettstein Domonkos írásában azt tekinti át, hogy az elmúlt száz év építészeti irányzatai hogy írták felül egymást a tóparti településeken, Karácsony Ágnes a balatonfüredi színházi élet aranykorát idézi fel. Gréczi Emőke Varga Imre és szülőhelye, Siófok kapcsolatát vázolja fel, Rajcsányi Gellért a somogyi Zala faluban működő Zichy Múzeumba látogatott el.

 

 

A közelmúltban megkezdte a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Bahart fényképanyagának feldolgozását, a gyűjteményt Zsigmond Gábor mutatja be. Nagy Anita Écsy László füredi fürdőigazgató naplójának 1854-es évét szemlézi, Kántor Viola a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (Veszprém-Balaton) programjáról és előkészületeiről kérdezte a szervezőket. Haász Gabriella, Müller Róbert és Havasi Bálint a keszthelyi Balatoni Múzeum történetét tekinti át, Basics Beatrix pedig Eötvös Károly két kötetével járja körül a Balatont. A Múzeumőr ezúttal H. Csukás Györgyi, akivel Berényi Marianna beszélgetett a Skanzenban látható Bakony, Balaton-felvidék tájegység gyűjtőmunkájáról és felépítéséről.

 

 

Az ideig lapszámok mindegyikében megtalálható Térkép1920 rovatban Sóti Lajos mutatja be Ablonczy Balázs legfrissebb, Ismeretlen Trianon című kötetét. A Híreket Magyar Katalin állította össze, a MúzeumCafé díjas Jerger Krisztinát Martos Gábor búcsúztatja. A portréfotót Szilágyi Lenke készítette, a lapterv Pintér József munkája.

 

 

 

 

Fotó: Szesztay Csanád