EN facebook

Az egykori pécsi Éva cukrászda belső teréről és a kávégépről gyűjt fotókat a JPM

GYŰJTÉS

2021-02-04 13:00

Tavaly novemberben adtunk hírt arról, hogy egy anonim nagylelkű adományozónak köszönhetően jelentős műtárggyal – Pécs nagy múltú cukrászdája, a Caflish cukrászda egykori herendi porcelán burkolatú kávégépével – bővült a Janus Pannonius Múzeum gyűjteménye. Azóta elkészült a restaurálási terv, a munkához azonban jelentős segítséget jelentenének olyan archív fotók, amelyek az eredeti környezetében mutatják a gépet. A JPM ezért felhívást tesz közzé.

 

A múzeum felvette a kapcsolatot azzal a tapasztalt szakrestaurátorral, aki már helyreállított hasonló kávégépet.Véleménye szerint – amelyet a JPM állományvédelmi szakembere is megerősített – a kávégép helyreállítása mindenképpen műtárgy funkcióban (és nem működő – működtethető formában) javasolt e közkincs hosszú távú megőrzése, bemutathatósága, állagvédelmének biztosítása érdekében. A szakember e cél eléréséhez, a vizsgálat eredményeit felhasználva összeállította a szükséges restaurátori munkák listáját, s elkészítette a helyreállítás tervét, illetve mindezek költségvetését.

 

A különleges darab történetének későbbi bemutatásához és a helyreállítási munkákhoz jelentős segítség lenne, ha a kávégépről – eredeti környezetében- minél több régi, archív fotográfia állna rendelkezésünkre.

 

Ezért egy felhívást teszünk közzé:

 

Aki az Éva cukrászda belső teréről, az ott levő kávégépről fényképpel rendelkezik, kérjük tegye lehetővé, hogy erről a múzeum digitális fotómásolatot készíthessen.

 

 

Elérhetőség: Gál Éva osztályvezető, gal.eva.jpm@gmail.com, tel: 30 548 4817

 

gyarapodás, örökségvédelem, tárgy
2020-11-23 10:30
állományvédelem, gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, tárgy
2021-01-26 07:00
design, gyarapodás, képzőművészet, kiállítás, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2021-01-06 07:00