EN facebook

Az Esterházy Privatstiftung műtárgyai New Yorkban

2019-11-29 08:00

Európai uralkodóházak több mint 200 műtárgyritkaságát, köztük az Esterházy-gyűjtemény műtárgyegyüttesének 11 darabját mutatják be először együtt a nagyközönségnek.

 

A világhírű New York-i Metropolitan Museum of Art (MET) egy hetes megnyitó sorozatban nyitotta meg Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe című kiállítását. A kiállításra elsősorban a kismartoni Esterházy Privatstiftung, a bécsi Kunsthistorisches Museum, valamint a Staatliche Kunstsammlungen Dresden kölcsönöztek műtárgyakat. Európai uralkodóházak több mint 200, a barokk és reneszánsz korából származó ritkaságát – amelyet 40 múzeum kölcsönzött a világ minden tájáról – ilyen komplexitásban első ízben láthatja a nagyközönség. A kiállítás kurátora, Dr. Wolfram Koeppe a 2019. november 18. és 2020. március 1. között megtekinthető, évszázados jelentőségű tárlaton 16., 17. valamint 18. századi európai uralkodóházak különleges műtárgyait és technikai kuriózumait egyesíti.

 

 Fotó: Making Marvels im MET New York (c) Darian Di Cianno

 

Az Esterházy Privatstiftung, mint az egyik fő kölcsönző, barokk ritkaságokat bocsátott a kiállítás rendelkezésére, amelyek sora a részletgazdag, finoman kidolgozott óráktól az  egyedülálló barokk ezüstbútor-gyűjteményig terjed, s amelyek az Esterházy-kincstár nemzetközi jelentőségét is alátámasztják.

 

Dr. Florian T. Bayer az Esterhazy Privatstifung gyűjteményének vezetője Dr. Stefan Ottrubayval, az Esterházy Alapítványok vezérigazgatójával, valamint Dr. Dirk Syndrammal, a drezdai Grünes Gewölbe és a Staatliche Kunstsammlungen Dresden fegyvertárának igazgatójával együtt vett részt a kiállítás hivatalos megnyitóján New Yorkban.

 

 Fotó: Making Marvels im MET New York(c)Darian Di Cianno

 

Dr. Florian T. Bayer az Esterhazy Privatstifung gyűjteményének vezetője nagyon örül az együttműködésnek: „A New York-i MET kiállítás nem csupán a kiválasztott műtárgyak kutatásának szempontjából jelent fontos mérföldkövet, hanem az Esterházy-kincstár, az eredeti helyén megőrzött Kunst- és Wunderkammer jelentőségét is hangsúlyozza. Az Esterházy Privatstiftung számára a műtárgyak kölcsönadása egy fontos első lépés a tengerentúlon való ismertséghez.“

 

Barokk műtárgyakról részletesen

 

Az Esterházy-gyűjtemények különleges darabja az ezüstbútor-együttes. Az együttes darabjait az Esterházy hercegek vásárolták meg, hogy vendégeiket elkápráztassák – a barokk ezüstbútoroknak a mai napig csodájára járnak. Az együttes részei egy finoman kidolgozott ezüstasztal Augsburgból, egy impozáns tükör, valamint ezüst gyertyatartók és falikarok. Külön figyelmet érdemel a David I. Schwestermüller műhelyéből kikerült ezüstasztal, amelynek fő motívuma Párisz ítélete, s amely a 17. századi német ezüstművesség egyik legjelentősebb korai darabja. Míg az európai nemesi udvarokban a hadipénztár feltöltése érdekében nagyobbrészt beolvasztották az értékes ezüstbútorokat, az Esterházy-gyűjteménynek a mai napig része az egyik legnagyobb és legrégebbi fennmaradt ezüstbútor-együttes.

 

 Fotó:

 

 

A Bacchus-kocsi Fraknó vára kincstárának másik egyedülálló darabja. Világszerte összesen két darab ismert ebben a műfajban. A kocsi formájú felhúzható óra a 17. században került I. Esterházy Pál tulajdonába, s a mai napig működőképes.  Bacchus, a bor istene csodálatosan megmaradt színekben trónol a kocsin, amelyet számos mozgatható állatfigura és drágakövek díszítenek, s amely akár egy métert is képes haladni.

 

 

 

Néhány kiállított tárgyhoz további információt talál itt:

 

Óra éjjeli lámpával

 

 

 

Bacchus-kocsi

 

 

 

Barokk ezüstbútorok

 

  

 

Hintómodell

 

 

 

Napmegfigyelő lencse

 

  

 

Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe
New York-i Metropolitan Museum of Art (MET)

2019. november 18. –  2020. március 1.

 

Kurátor: Dr. Wolfram Koeppe, Marina Kellen French Curator in the Department of European Sculpture and Decorative Arts

 

A kiállítás internetoldalán további információkat talál.