EN facebook

Az év múzeuma 2022 díj esélyese: a BTM Kiscelli Múzeum

AÉM 2022

2022-05-03 18:00

AZ ÉV MÚZEUMA 2022 díjat május 21-én, a Múzeumok Majálisán adják át a Múzeumkertben. Az elismerést a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület évente ítéli egy-egy kiemelkedő teljesítményt felmutató intézménynek. Idén két kategóriában 9 jelölt verseng: heten a kismúzeumok, ketten pedig a nagy múzeumok ütközetében mérettetik meg magukat. A díjkiosztó ünnepség előtti pár hétben ismerjük meg őket részletesebben az alábbi cikksorozatban és szurkoljunk nekik együtt.

Következzen most a kismúzeumok kategóriájából a BTM Kiscelli Múzeum!

 

A koronavírus járvány a Kiscelli Múzeumot is nehezen érintette. Az első öt hónap kényszerű zárva tartása után azonban június 1-ét követően hét időszaki kiállítást, négy nagyrendezvényt szervezett és a hosszú zárva tartás ellenére 2021-ben másfélszer annyian látogattak a múzeumba, mint a járvány előtti évek hasonló időszakában. A karantén alatt sem álltak le a munkálatok, folytatta 2020-ban indított, gyűjteményeit népszerűsítő online sorozatait, mint a #100évdivat, a #Műhelytitkok, a #Gyarapodásinapló, a #Építészetitervekélőben és tovább is bővítette azokat, például a #Virtuálisleletmentés tematikával. Emellett gazdag múzeumpedagógiai segédanyaggal segítette a középiskolai távoktatást. A Tanulj velünk történelmet! sorozatban a Nemzeti Alaptantervhez igazodóan 100 gyűjteményi mű elemzését osztotta meg. A kiállítások és az egyéni tudományos tervek megvalósulásával párhuzamosan folyt a gyűjtemény feldolgozása, revíziója és digitalizálása. Ennek eredményeként 2022 során a szakmai munkát és kutatást elősegítő online adatbázis jelenhet meg.

 

 

1971. Párhuzamos különidők, 2018/2019 ©Kiscelli Múzeum 

 

A 18. század közepén épült kolostorépület 1935 óta fővárosi tulajdon, amelyben ma a múzeum két részlege, az Újkori Várostörténeti Főosztály és a Fővárosi Képtár található. Az előbbi Budapest 18-21. századi történetének tárgyi és írásos emlékeit őrzi, gyűjti és mutatja be kiállításai, kiadványai és programjai során. Várostörténeti múzeumként civil kezdeményezésekben, tudományos kutatásokban is részt vesz és kapcsolatot ápol más várostörténettel foglalkozó intézményekkel annak érdekében, hogy látogatóit megismertesse a városi közösség múltjával és jelenével. A Fővárosi Képtár gyűjteménye a 18. századtól a kortárs művészetekig őriz budapesti és országos jelentőségű képzőművészeti munkákat. Nyitott a legújabb hazai és nemzetközi művészeti, muzeológiai és kortárs szellemi áramlatokra, érzékenyen reflektál a jelen társadalmi problémáira és aktívan részt vesz mind a hazai, mind a nemzetközi művészeti világban.

 

A 2021-es évben a múzeum új időszaki kiállításainak egyike volt Asztalos Zsolt Emlékmodellek című képzőművészeti tárlata, amely virtuálisan már a zárva tartás alatt is megtekinthető volt. Kognitív pszichológiai kutatásokra épülve a múlt, a saját történet és a konstruált emlékezet kérdéseit vizsgálta.

 

A pandémia alatt készült akadémia (körbejárás) + exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás) kiállítás, amely a tranzit.hu Rendszerváltások 2019/2020 című programsorozatának keretében valósult meg. A tárlat az akadémiai és a múzeumi gyűjtemények történetét – költözéseket, intézményi töréseket, újrakezdéseket – mutatott be, amelyeket mindig az aktuális kultúrpolitikai fordulatok és tudományos szemléletváltozások határoztak meg. A kiállításon a múzeumok kevéssé látható terei, főként raktárfotók kaptak főszerepet.

 

A 60 év alatt a Föld körül című tárlat folytatása volt annak a sorozatnak, amely egyes gyűjteményi darabokból kiindulva mutatja be a II. világháború utáni magyarországi művészetet. Jelen kiállítás középpontjában a 2006-ban gyűjteménybe került Makarius-mappa állt és ennek révén a kulturális közvetítés és a nemzetközi kapcsolatteremtés volt témája.

 

 

 

 

Szintén 2021 során, a múzeum sziklapincéjében nyílt meg Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások című kiállítás. A felszín feletti higiéniai és a földalatti csatornahálózat változásait ismertette és bemutatta, hogyan viszonyult az évek során az irodalom, a film- és a képzőművészet a salakanyaghoz. A kiállítás – a múzeumban elsőként – virtuálisan továbbra is megtekinthető.

 

2020-ban született a Barangoló a Kiscelli Parkban című múzeumpedagógiai kiadvány, amely továbbfejlesztéseként nyílt meg 2021-ben a szabadtéri parktörténeti kiállítás a Kiscelli Parkban. A múzeum az év folyamán helyszínül szolgált a Budapest Fotó Fesztivál és a Határtalan Design a kiállítás számára is.

 

 

 Határtalan design kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében, 2021 ©Kiscelli Múzeum

 

A múzeum mindkét részlegén nagy hangsúlyt kapott a felajánlások vagy vásárlások útján történő gyűjteménygyarapítás. Tovább zajlott a 2020-ban indított koronavírussal és karanténnal kapcsolatos tárgygyűjtési akció, amely során digitális fotók, aprónyomtatványok és divattervezők által készített maszkok kerültek tulajdonába. Emellett számos hagyatékkal is bővült a gyűjtemény. A Virtuális leletmentés-projekt kapcsán építészeti tervek és épületelemek, illetve a közelmúlt, mára lebontott építészeti örökségeinek fotói került be a gyűjteménybe. A Fővárosi Képtár gyűjteménye az 1960-as és az 1990-es évek közti időszakot, illetve a kortárs munkák gyűjtését célozza.  Fontos idei szerzeménye Beck Judit festménye és Vera Molnár 1951-es grafikái mellett Rozsda Endre, Barta Lajos és Konecsni György munkái. A kortárs művészet tekintetében a gyűjtemény Keserue Zsolt, Kristóf Krisztián, a Randomroutines és Kokesch Ádám alkotásaival gyarapodhatott.

 

A járványhelyzet és a bezárások miatt az intézet életében kiemelkedő jelentőséget kapott az online kommunikáció. A gyűjteményekre online sorozatok formájában is szerették volna felhívni a figyelmet és továbbfejlesztettek 2020-ban megkezdett online kezdeményezéseket. A honlap már korábban megkezdett fejlesztésének részeként történt az arculatfrissítés, szöveg és egyéb tartalmak aktualizálása, virtuális kiállítások közzététele. A #segitunkazoktatasban virtuális sorozatból nőtte ki magát a Tanulj velünk történelmet! oktatási anyag, sikeres sorozat lett a #hohersztori, #ezenanapon és a Minden szerdán Lánchíd, amely során a gyűjtemény Lánchidat ábrázoló alkotásai kerülnek megosztásra.

 

Az elmúlt évek komoly erőfeszítéseinek köszönhetően, amelyek által gyűjteménye sokszínűségét és a legkülönfélébb várostörténeti és képzőművészeti témák irányába való nyitottságát mutatta be, a múzeum mára egy jól felismerhető arculattal és szakmai programmal bíró intézménnyé vált, amelyet a koronavírus járvány ellenére is nagy érdeklődés kísér.

Az év múzeuma, díj, műhely, pályázat, Pulszky Társaság, téma
2022-05-01 11:00
Az év kiállítása, Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-09 10:30
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2021-06-26 11:30