EN facebook

Az év múzeuma 2022 díj esélyese: a Dreher Söripari Emléktár

AÉM 2022

2022-05-16 19:00

AZ ÉV MÚZEUMA 2022 díjat május 21-én, a Múzeumok Majálisán adják át a Múzeumkertben. Az elismerést a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület évente ítéli egy-egy kiemelkedő teljesítményt felmutató intézménynek. Idén két kategóriában 9 jelölt verseng: heten a kismúzeumok, ketten pedig a nagy múzeumok ütközetében mérettetik meg magukat. A díjkiosztó ünnepség előtti pár hétben ismerjük meg őket részletesebben az alábbi cikksorozatban és szurkoljunk nekik együtt.

Következzen most a kismúzeumok kategóriájából a Dreher Söripari Emléktár!

 

A Söripari Emléktár Kőbányán a főváros egyetlen sörgyárában, a Dreher Sörgyárak Zrt. területén helyezkedik el, ahol már több mint 165 éve főzik a hazai gyártású sört és hirdetik a szakma szeretetét. A sörgyár 2019-ben ünnepelte fennállásának 165. születésnapját a Söripari Emléktár pedig 40 éves lett. Az Emléktár megújításakor az intézmény a szakmai tevékenységét is újratervezte. Ekkor született meg a „Drehertől-Dreherig” filozófia, melynek segítségével nem csak tisztelegnek a sörfőzés hagyományai és a dreheri örökség előtt, hanem lehetőséget teremtettek annak méltó kezelésére és bemutatására is.


A Söripari Emléktár muzeális szakgyűjtemény, melyben megtalálható minden, amit a sörről és a Dreher Sörgyárakról tudni kell és érdemes. Mind országosan, mind pedig nemzetközi szinten is egyedülálló tárlat 1979 óta a gyár és a söripar történetének, eszközeinek állandó kiállítása. A 2019-ben elkezdett felújítási/megújulási munkák eredményeképpen a sörgyár az immár Dreher Antalról elnevezett út elején egy modern és interaktív sörtörténeti állandó kiállítással és időszaki tárlatokkal várja a látogatókat.

 

 

A gyűjtemény

 

A köznyelvben csak Dreher Sörmúzeumként említett speciális szakgyűjtemény gyűjtőköre: ipar és technikatörténet: söripar, valamint a Dreher Sörgyárak mindennemű régi és jelenkori emlékeinek szellemi és tárgyi kulturális javainak a gyűjtése. A múzeum műtárgyai egyedi és pótolhatatlan történeti emlékek: ipartörténeti tárgyak, műszaki eszközök, céhes emlékek, makettek, zászlók-molinók, írott és nyomtatott dokumentumok, plakátok, tervek, fényképek, mozgófilmek, numizmatikai anyagok, képzőművészeti alkotások, valamint a törzsanyag legnagyobb részét kitevő reklámanyag. Speciális gyűjtőköri jellegű anyagot jelentenek a csomagolóanyagok, ládák, hordók, címkék, söralátétek és magához a söriparhoz kapcsolódó műszaki-, és vendéglátóipari eszközök, tárgyak. A múzeum nagyszerű és unikális szakkönyv-gyűjteménnyel rendelkezik az iparágról. Az értékes 19. századi és 20. századi hazai és nemzetközi szakirodalmat felölelő műszaki szakkönyvtár nem nyilvános, de kutatható.


Változó körülmények, újabb célok


Az egész világon végigvonuló járvány jelentősen megnehezítette a muzeális intézmények megszokott „életét”. Számos intézmény, így a sörgyár Emléktára is elkötelezte magát a megújulásra, és hosszútávú célokat jelölt ki magának. Ehhez a nagyléptékű vállaláshoz szükség volt az elköteleződésre a fenntartó a Dreher Sörgyárak Zrt. vezetése részéről is.

 

Újragondolták az Emléktár jövőjét, valamint a helyi közösségekben betöltött szerepét, relevanciáját és életképességét és miképpen lehet megszólítani a fiatalabb, digitálisan képzett generációt. A műtárgyak állományfelmérése, konzerválása és restaurálása után, számos relikvia kelt új életre és kerülhettek újra bemutatásra.


Az új kiállítás


Az új tárlat elrendezéséhez főként a múzeumlátogatók és a sörtúra-vezetők visszajelzései alapján döntöttek, és megfogadták a gyári szakemberek javaslatait is. A megújult Dreher Söripari Emléktárban a látogatás nemcsak azok számára lesz/lehet nagy élmény, akik „a sörre esküsznek” hanem mindenkinek, aki kedveli az izgalmas történeteket, a váratlan fordulatokat. A tárlaton QR-kódok hívnak a virtuális térbe, hogy részletesebben is megismerhessük egy-egy tárgy történetét, vagy bepillanthassunk a raktári „készletbe” azon tárgyakra, amelyeknek már nem jutott fizikai hely az új kiállításban. Végigkövethetjük a Dreher sördinasztia tagjainak életét, és a sörgyárak családfájáról az is kiderül, hogyan lett hat gyárból végül egy. A legnépszerűbb eleme lehet a látogatásnak a malátaadagoló, amely segítségével papírzacskóba tölthető, kóstolható a sör alapanyaga a maláta. Így válik igazán különlegessé a megújult kiállítás amely kezdődik a Dreher család történetével egészen a Dreher sörök ízéig tartó „utazással” zárul, azaz az attrakciótól eljuthatunk az élményig.

 


Kőbányai misszió

 

Ugyanakkor az intézménynek azt is figyelembe kellett vennie, hogy miképpen tudja lázba hozni Kőbányát, azaz feltenni a turisztikai attrakciók térképére Budapest külvárosát. Ennek egyik válasza Kolodko Mihály szobrászati projektje. A művész elsősorban közösségi oldalán, egy-egy fotó vagy „elejtett” mondat alapján arra buzdítja a kincsvadászok, művészetkedvelők, turisták tömegét, hogy keressék fel/látogassák meg az egyre bővülő miniatűr szobrokat. A múzeum területén belül Dreher Antal szobrát egy több, mint 60 éves söröshordón állva „találjuk”, illetve az utcafronton egy kőbányát szimbolizáló mészkő hídon haladó lovaskocsit, az ikonikus Dreher lovakkal.

 


A pandémiás helyzet alatt a Dreher Söripari Emléktár közösségi oldala nagyszerűen teljesített a látogatók elérése és bevonása területén. Megrendezték az első digitális „habókos kiállítását” a Múzeumok Világnapján. Egyedi stop motion-ök, gif animációk várták az intézmény weboldalán az érdeklődőket. A világjárványt követően a hivatalos offline nyitásra - jelentős sikerrel - a Turizmus Világnapján került sor. Számos együttműködés indult el szakmai és egyéb közösségekkel, például a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, az Unicum Házzal, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteménnyel.


Dreher Antal szellemi és kulturális öröksége Kőbánya számára is meghatározó. 2019-ben posztumusz díszpolgári címet kapott és róla nevezték el a korábbi Jászberényi út egy szakaszát. Az Emléktár megálmodója és a sörgyár korábbi igazgatója Dr. Debreczeny István szintén díszpolgári címet kapott.


Partnerség


A szakgyűjtemény a magyarországi kulturális életbe bekapcsolódott, számtalan szakmai partnerség létrejötte más múzeumokkal előremutató példát hoz a szakmai kapcsolatépítés területén. Az Ez Sör! című vándorkiállítással való együttműködés már több éve sikeresen fut, hamarosan nem csak az országon belül, de határon túlra is eljut. A digitalizálásnak köszönhetően az Emléktár anyaga nyitva áll az érdeklődő közönségnek és napról-napra bővül az elérhető tárgyak száma. Az elmúlt években elkészült egy újszerű dokumentumfilm a Dreher örökségről Kemény hab címmel. Az Emléktár gyűjteményében lévő archív filmfelvételeket a Magyar Nemzeti Filmarchívum digitalizálta és közös őrzésben és felhasználásban interpretálja.

 


Kulcstárgyak


A kiállítás egyik legmeghatározóbb tárgya az 1950-es években fából készült sörgyári makett, amely az egykori Első Magyar Részvény Sörfőzde épületegyüttesét ábrázolja, nem teljesen méretarányosan, de élethűen. Amikor a sörtúra látogatói a tárlat megtekintése után elindulnak a gyárba, már tudni fogják, melyik épületben, mi rejtőzik, hol van a csodálatos, Zsolnay-csempékkel díszített főzőház, vagy éppen a híres Eiffel iroda által tervezett léhűtőpadlás.

 


A kiállítás másik fő tárgya az Első Pesti Serfőző Céh zászlaja, fából. A szóban forgó szépen festett zászlót a kiállítás megújulásának alkalmából a Dreher Sörgyárak restauráltatta. A legjelentősebb és leglátványosabb restaurálási munkán a kiállítótér bejárata előtt látható Gambrinus cégér esett át. A festmény 1860-as években készült, restaurálása közel egy éven át tartott. A festmény érdekessége, hogy az még id. Dreher Antal, a Sörkirály is láthatta eredetiben.

 


Közönségkapcsolatok

 

Az alholos ital kapcsán nem tűnik magától értetődőnek, hogy a 18 év alatti látogatókra is gondoltak a kiállítás tervezői. Játékos módon, a gyerekek nyelvén mutatják be a gyárat, a Dreher családot, alapanyagokat.


A megújult Söripari Emléktár és a Dreher Sörgyárak Zrt. kiemelt feladatának tekinti a környezetvédelem és megújuló energiaforrások interpretálását. Ismeretátadási tevékenységük részét képezi a fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás kommunikálása. Az Ésszel-iszom! programjuk felhívja a figyelmet a felelős sörfogyasztás kultúrájának ápolását és fejlesztését.


A Söripari Emléktár (Dreher Múzeum) más múzeumoktól eltérően hétfőn is nyitva tart. Átmenetileg a szombati napokon nem látogatható. Előzetes regisztrációt követően sörkóstolóval egybekötött tárlatvezetésre is lehetőség van.

 

Az év múzeuma, gyűjtemény, helytörténet, múzeumtörténet, Pulszky Társaság, téma, történelem
2022-05-14 19:00
Az év múzeuma, múzeum, Múzeumok Majálisa, pályázat
2022-05-11 18:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, Pulszky Társaság
2022-05-09 20:00