EN facebook

Az év múzeuma 2023 díj esélyese: a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum

ÉM 2023

2023-05-29 07:00

AZ ÉV MÚZEUMA 2023 díjat június 5-én adják át a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, Budapesten. Az elismerést a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület évente ítéli egy-egy kiemelkedő teljesítményt felmutató intézménynek. Idén két kategóriában 10 jelölt verseng: öten a kismúzeumok, öten pedig a nagy múzeumok ütközetében mérettetik meg magukat. A díjkiosztó ünnepség előtti pár hétben ismerjük meg őket részletesebben az alábbi cikksorozatban és szurkoljunk nekik együtt.

 

Következzen most a kismúzeumok kategóriájából a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum!

 

Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum a Jász-Nagykun-Szolnok vármegye legdélebbi szegletében fekvő, Körös-parti kisváros közgyűjteménye. Területi múzeumként gyűjtőköre a Kunszentmártoni járás 11 településére, valamint Tiszaug településre terjed ki. A Tiszazug kistáj néprajzi, történeti értékeit lelkes lokálpatrióták már a 20. század derekán gyűjteni kezdték. A fellelt kincsek előbb a polgári iskolában, majd 1968-69-től az egykori nagykun kerületi börtönben kaptak végleges elhelyezést. 1985. október 1-jén a kis gyűjteményt múzeummá avatták.

 

Fénykép az állandó kiállításból 

 

Bátran állíthatjuk, hogy az egykori börtönépület és a benne létrehozott tárlatok a vármegye egyik legkülönlegesebb múzeumává tették a kunszentmártonit. A gyűjteményfejlesztés középpontjában a helytörténet mellett már kezdetektől a Tiszazug és Kunszentmárton kézműves mesterségének gyűjtése állt. A gyűjteményben több unikális tárgyegyüttes található, külön kiemelten Bozsik Kálmán kunszentmártoni fazekasmester kerámiái. A múzeum 2014-ben az egykori várnagyi házban létrehozott tanulmányi raktárral, majd 2022-ben látogatóközponttal, kávézóval, játszótérrel és egy új büntetés-végrehajtás történeti állandó kiállítással bővült. A megújult múzeum öt szakdolgozóval működik, jelenleg három állandó kiállítással, időszaki kiállításokkal, színes rendezvényekkel és szolgáltatásokkal várja látogatóit.

 

Szőlősgazdák ládája (a múzeum gyűjteményéből)

 

 

 

A Bozsik Kálmán kerámiagyűjtemény (240 darabból álló tárgyegyüttes)

 

A századfordulón szakmai sikereket elérő, az iparművészet felé továbblépő fazekasmesterek közül kiemelkedik a kunszentmártoni Bozsik Kálmán (1871–1959). Tehetsége nem pusztán magas szintű rajzkészségében nyilvánult meg, hanem abban is, hogy a világban nyitott szemmel járt, és már nemcsak a paraszti, hanem a polgári ízlésnek megfelelő új stílusban is elkezdett alkotni. Sikereit díszedényeivel, épületkerámiáival, kályhacsempéivel érte el. Bozsik mind a formák, mind a díszítmények terén egyszerre építette be alkotó tevékenységébe a kor nagy hazai és külföldi kerámiagyárainak termékeire jellemző elemeket. A historizmus mellett a sajátos magyar szecesszió úgy hatott rá, hogy ő maga is, az új nemzeti stílus egyik keresőjeként, a népi szecesszió meghatározó alakjává vált. Kerámiái számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepeltek, Magyarországon és külföldön is keresettek voltak.

 

 Bozsik Kálmán kerámiatárgyak

 

A gyűjtemény és a mester munkássága a múzeum és a város büszkesége, napjainkra (a múzeum tudatos és állhatatos törekvéseinek köszönhetően) Kunszentmárton jelképévé, a lokális identitás egyik meghatározó részévé vált. A mester hagyatékát szélesebb körben is érdeklődés övezi, életútját és alkotásait számos múzeumi kiállítás, tudományos publikáció, katalógus és kiadvány örökítette és örökíti meg. Ezek közül is kiemelhető a 2015-ös Milánói világkiállításon való részvétel, valamint egy utazó kiállítás, amely a mezőtúri Túri Fazekas Múzeummal közös szervezésben 2022-ben indult útjára. A tárlat 2023 májusától az isztambuli Magyar Kulturális Központban várja az érdeklődőket. A projekt megvalósításáról a múzeum folyamatosan tájékoztatja közönségét a Facebook oldalán. A gyűjtemény egy része online is megtekinthető egy virtuális séta formájában. 

 

 

 

 



 

Jelentős fejlesztések

 

Az utóbbi években a múzeum számos fejlesztésen és változáson esett át. Az érkező vendégek az új látogatóközpontban tájékozódhatnak a múzeum kínálatáról, ahol a Múzeum Kávézó és a múzeumi bolt egyre bővülő kínálattal szolgálja kényelmüket. A Tömlöc című új állandó kiállítás növeli a város turisztikai vonzerejét. Az évek alatt kiforrt, jól kommunikálható múzeumi brand ("Múzeum a tömlöcben") is folyamatosan segíti a múzeum országos szintű ismertségének növelését. A családbarát kezdeményezések és közművelődési rendezvények meghatározó szerepet töltenek be a település kulturális életében, amelyeknek a megújult és kibővített múzeumudvar ad otthont. Múzeumpedagógia tekintetében példaértékű a helyi óvodával és iskolával folytatott együttműködése. A múzeumban a covid hónapjaiban sem állt le az élet, a korlátozások alatt zajló aktív munkáról a Magyar Múzeumok Online is beszámolt.

 

Lovassági pisztoly (a múzeum gyűjteményéből) 

 

A múzeumban mindig is nagy teret kaptak az innovatív ötletek, amelyek jelenleg a kiállításokban integrált interaktív technikákban (pl. virtuális valóság szemüveg), online megtekinthető kiállításokban és az interneten hozzáférhető gyűjteményekben nyilvánulnak meg. Fontos lépéseket tett a múzeum a digitalizálás és az állományvédelem terén is. Az intézmény aktív tagja több szakmán belüli és azon kívüli együttműködésnek. A múzeum 2023-as „Your Treasure - Our Treasure” című projektje Erasmus+ Nívódíjat kapott. A múzeum 2021-es spanyolországi és görögországi szakmai együttműködéséről rövid beszámolókat találunk a YouTube csatornáján.

külföld, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, téma
2022-07-07 07:00
film, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-05-15 12:00