EN facebook

Az év múzeuma 2024 cím esélyese: a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum

AÉM 2024

2024-05-08 19:00

AZ ÉV MÚZEUMA címnek, melyet a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 1996 óra ítél oda arra érdemes muzeális intézményeknek, idén is vannak várományosai, egészen pontosan hat jelölt várja izgatottan a május 25-ei, a Múzeumok Majálisa keretében tartandó díjkiosztó ünnepséget. Ideje hát megismernünk őket, hogy együtt szurkolhassunk nekik! Következzen a Nagy Múzeumok kategóriájában a Laczkó Dezső Múzeum!

 

A Laczkó Dezső Múzeum, vármegyei hatókörű múzeumként, a Közép-Dunántúl régió kincsestára, úgyis, mint a régészet, történet, numizmatika, néprajz, képzőművészet, iparművészet, irodalomtörténet terén munkálkodó gyűjtőközpont, és úgy is, mint szűkebb és tágabb környezetének aktív feltárója, megőrzője és megismertetője. A tavalyi Európa kulturális fővárosában található múzeum története több mint százhúsz évre nyúlik vissza, és elegáns módon éppen a legutóbbi Múzeumok Éjszakájára esett a felújított épület újranyitása, melyet egy Egry József munkásságára hangolt elegáns képzőművészeti válogatással ünnepelt a múzeum; most pedig már egy friss, állandó várostörténeti kiállítással várja látogatóit.

 

Az Emlékgép című várostörténeti kiállítás több éves előkészítő munka eredményeképpen született meg, a különféle tárgyegyüttesek aprólékos összehangolásával, az idő, az emlékezet érzékeny és mindig aktuális témáját körbejárva. Az Egry-kiállítás a balatoni fények festője előtt tiszteleg, s teszi ezt lehengerlően gazdag portfólióval, levegős terekkel, impozánsan rajzolt hangulatokkal, a fű és a víz – ha tetszik, az abban tükröződő ég – színeivel.

 

 

 

Megújult állandó kiállításában olyan kiemelkedő tárgyak szerepelnek, mint az apátnői botvég, mely viking műtárgy a 11. század második felére datálható. A rozmáragyarból készült ősi ütő-zúzó fegyveregyrészt védekezésre, másrészt vadászatra szolgált, ám ezen felül hatalmi szimbolikát is hordozott, egyházi vezetők jelvénye volt, egyik kimunkált változata a jogar. A szóban forgó tárgy egy apátnői botot díszítő faragvány, mely a veszprémvölgyi apácakolostor területén került elő, és két, fordított U alakban hajló, kiöltött nyelvű, sötétkék szemű sárkányt ábrázol, közöttük hosszú fülű állatfejjel. A fonadékos díszítéssel borított tárgy a kiállítás zászlóshajójaként a múlt tiszteletéről, az emberi alkotás becsületéről, a hétköznapi és rajtunk túlmutató dolgok fontosságáról mesél. 

 

A 2024-ben minden ízében a megújhodást hirdető Laczkó Dezső Múzeum az innováció és a fejlődés egyik példaképe a magyar múzeumok palettáján. Ugyanakkor nem feledi alapküldetését sem, azazn hogy vármegyei hatókörű múzeumként a helyi és a nemzeti identitás őrzője legyen és maradjon. A falai között és azon túl is intenzív tudományos munka zajlik, változatos helyszínein családbarát környezet, interaktív eszközök várják a látogatókat.

 

Gábriel malom-piknik

 

Bőröndmúzeumi múzeumpedagógia keretében iskolákba visz néprajzi foglalkozásokat, közösségszervező és identitásformáló erőként a gyűjtemények és kiállítások mellett szabadtéri néprajzi múzeumokban, hagyományőrző eseményeken, tájkutatásokon mesél a város, a régió történetéről. Együttműködik kortárs üvegművészekkel, és kitüntetett figyelmet fordít a hadtörténetre.

 

Az Erzsébet sétányon található főépületének szomszédságában a Bakonyi ház, mint városi környezetben álló tájház, a falusi református kisnemesi életet mutatja be, tanulmányi raktárában textil- üvegművészeti-, történeti, képzőművészeti és iparművészeti gyűjtemény kapott helyet, felsőörsi raktárában pedig a régészeti és antropológiai relikviák. Az intézmény külön színfoltját adja a Kályhásmester háza, a Tűztorony, vagy éppen a Hősök kapuja, Hősök kincse című állandó kiállításával, egyháztörténeti emlékekkel.

 

A Laczkó Dezső Múzeum vállalása nem kevés, törekvése világos: modern, mégis hagyományait féltve őrző intézményként aktuális társadalmi kérdésekre reagál, gondolkodásra késztet, élményszerű tudásátadásra törekszik, kreatív, megújulást célzó megoldások után kutat, célja az igényes szórakoztatás mellett a reflektív gondolkodásra ösztönzés. Magunkból tart meg valamit magunknak – így aztán a rábízott értékek őrzőjeként maga is közös örökségünkké válik.

 

 

KŐFESZT - Kékkúton egyesültek egy kelta nő kétezer éves sírkövei

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, Múzeumok Éjszakája, téma
2023-06-11 19:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, Pulszky Társaság, téma
2024-05-06 19:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, programajánló, régészet, történelem
2023-03-29 20:00