EN facebook

„Az Év Tájháza 2022” cím várományosai

MŰHELY

2022-09-13 10:00

A Magyarországi Tájházak Szövetsége – alapítóinak szándékát szem előtt tartva – a kárpát-medencei tájház-mozgalom népszerűsítése, értékeinek szélesebb körű megismertetése és a gyűjteményeket létrehozó, ápoló, gyarapító személyek áldozatos tevékenységének elismertetése érdekében kétévente meghirdeti az „Év Tájháza” cím elnyerésére kiírt pályázatát.

 

A pályázaton azok a tájházak vehetnek részt, amelyek fenntartói jogi tagként vagy képviselői egyéni tagként a Tájházszövetség tagjai, valamint bejegyzett, muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező és az EMMI felé statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesítő tájházak.


Az „Év tájháza” kitüntető cím évente egy intézménynek adományozható, amely 100 000 Ft értékű promóciós díjazásból és egy – a Tájházszövetség emblémáját és „Az Év tájháza 2022” feliratot tartalmazó – táblából áll, amelyet a győztes az épületén kihelyezhet.

 


2022-ben két pályázat érkezett felhívásunkra:

 

Kiskőrösi Szlovák Tájház

 

A kiskőrösi Szlovák Tájház a települést 1718-ban újra benépesítő szlovákság kultúráját mutatja be. A Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programjának és a helyi Önkormányzat támogatásának köszönhetően a tájház külső és belső felújítása befejeződött, melynek célja az állagmegóvás és a veszélyelhárítás volt.

 

 


A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tagjaként évente 6-8 rendezvényt szervez és közel 3.000 látogatót fogad.
Az alföldi háztípusba tartozó épület az udvarral, a foglalkoztatóval és a kemencével közösségi helyként is kiemelt szerepet tölt be a hagyományok éltetésében és az értékek teremtésében, továbbadásában. A porta gyakorta hagyományőrző csoportok bemutatkozási helye, állandó színtere a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, táboroknak, a város kulturális rendezvényeinek, melyekről a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum honlapjáról és saját Facebook oldalukról tájékozódhatnak az érdeklődők.A közösségi összefogás kiemelkedő példája volt a 2022 tavaszán megrendezett szlovák lakodalmas, ahol az önkéntesek segítségével (saját ruhák felajánlása, hajviselet, párták készítése, sátor hagyományos díszítése, korhű terítékek összeadása, lakodalmi kalács sütése stb.) hitelesen idézték fel az egykori lakodalmak hangulatát.

 

 


Múzeumpedagógiai kiadványuk: a Cicó kalandjai a kiskőrösi Szlovák Tájházban a helyi paraszti kultúrát mutatja be játékos, vidám feladatok segítségével.

 


Vilma Háza (Somogyszob)

 

A jómódú, református Puskás család által 1839-ben építtetett háromosztatú, füstöskonyhás lakóház Somogyszob első tégla parasztháza. Az utolsó tulajdonos, Puskás Vilma, halála után (1982-ben) országos műemléki rangot kapott a lakóház és községi tulajdonba került. 2001-ben a KÖH műemlék- helyreállítási programja keretében a Ház védelmére és működtetésére létrehozott Vilma Háza Alapítvány közreműködésével és az Önkormányzat segítségével sikerült az épületet fölújítani, fölavatni és átadni a köz javára 2003. szeptember 6-án. A Ház berendezését a falu polgárai adták össze. A régi szellemi, tárgyi emlékek gyűjtése még ma is tart. Az ingatlan, a rajta levő épületekkel az önkormányzat tulajdona, a gyűjtemény, a berendezés és egyéb ingóságok a Vilma Háza Alapítványé.

 

 


A porta folyamatosan szépül, gyarapodik: kinti kemence, zsaluszerkezetes melléképület, fonott góré, kút, méhes került áttelepítésre az idők folyamán műemlékvédelmi engedélyekkel. A 2009-es leltározás óta hivatalosan is muzeális kiállítóhely a Vilma Háza. Pályázati úton a hátsó udvarra egy melléképületet építtettek konyhával, kemencével, foglalkoztatóval. Itt kapott helyet egy kovácsműhely is. A foglalkoztató tetőterében látványraktárt alakítottak ki, a mezőgazdasági eszközök bemutatóhelye a fészer. Egy kisebb épületben asztalos-kádár műhelyt és egy nyári foglalkoztatót találunk. Megnyílt az apró „Budi-múzeum” és egy adományba kapott pince is került a portára szőlészeti-borászati eszközökkel együtt.

 

Budi-múzeum; fotó: Spanics Katalin

 

Látványtár; fotó - Korompainé Mocsnik Marianna

 

Cipészműhely a Vilma Házban; fotó: Korompainé Mocsnik Marianna


A Ház gazdag gyűjteménye a 40 lelkes önkéntesnek köszönhetően egész évben fogad egyéni és csoportos látogatókat, gyermekcsoportokat kézműves foglalkozásokra is.Rendezvényeik közül a legnépszerűbbek: a Húsvéti-rét, az augusztus 20-i kenyéráldás, a Vilma-nap, a szüret és az adventi mézeskalács-díszítés.Szerteágazó kutatómunkájukról, mindennapi eseményeikről élvezetes beszámolókat olvashatunk honlapjukon és Facebook bejegyzéseikben

 

Önkéntesek munka közben a fekete ház előtt, metszés; fotó: Spanics Katalin


Értékőrző és -teremtő munkájáért a Vilma Háza 2019-ben elnyerte a Somogyország Kincse kitüntető címet.

 


A bíráló bizottság helyszínbejárása és beszámolója után a Tájházszövetség elnöksége dönt a díj odaítéléséről, melynek átadására 2022. október 7-én az országos tájházi találkozón, Felpécen kerül sor.

 

 

Borítókép: Vendégvárás táncmulatsággal a kiskőrösi Szlovák Tájház udvarán

múzeumpedagógia, néprajz, örökségvédelem, tájház, tanulás, természet
2021-02-01 07:00
műhely, néprajz, tájház, téma, természet, virtuális
2022-07-21 07:00
helytörténet, múzeumpedagógia, műhely, néprajz, tájház, természet
2022-08-16 16:00