EN facebook

Az Év Tájháza cím birtokosa 2017-ben a Boldogi Tájház

2017-10-07 12:35

Boldogon az 1871-ben épített tájház testesíti meg mindazt a történelmi-néprajzi örökséget, amelyet mindmáig elkötelezetten, büszkén óvnak, vigyáznak. Ezzel a gyűjteménnyel őrzik a népművészetüket, s mindazt a szépséget, amit nemzedékek egymás utáni sora alakított ki.  Folyamatosan gyarapszik és szépül, hiszen sajátjuknak tekintik, múltjuk, mindennapi életük egy kis darabkájának, mely hírül adja az utókornak és az idelátogatóknak, hogyan éltek, dolgoztak, ünnepeltek az elmúlt évszázadokban.

 

Az elmúlt években a Boldogi Tájházban magas színvonalon megvalósult és jelentős önerővel támogatott fejlesztések azt mutatják, hogy mind a település vezetése, mind a helyi közösségek számára a tájház egy fontos, megbecsült közösségi színtér, amelyért minden elemében felelősséget éreznek.

 

A hosszú távú, gondosan előkészített, következetes, szakmailag megalapozott fejlesztési koncepciójuk nem csupán infrastrukturális megújulást hozott magával, hanem mind a látogatók, mind a faluban élők számára élénk, mozgalmas közösségi színteret teremtett. Szépen példázza ezt a helyi kulturális élet, a gazdag hagyományőrző tevékenység, a tájház egész évet átölelő rendezvényeinek a sora.

 

 

A lépésről-lépésre megvalósult fejlesztésekben szépen érvényesült a Tájházszövetség mentori munkájának eredménye, a példaértékű szakmai együttműködés gyümölcse beérett és az újraélesztett hagyományok tekintetében mára Boldog kimagasló színvonalú kiállítást és gyűjteményt tudhat magáénak.

 

A megújult kiállításuk a 21. századi múzeumi bemutatásnak megfelelő, modern elemeket is tartalmazó enteriőrökből és tematikus bemutatásokból áll. A boldogi lakodalmi viseletet és szokásokat kiválóan tárja a látogatók elé.

A folyamatosan fejlődő Boldogi Tájház méltán érdemelte ki az Év Tájháza címet és jó gyakorlatként, példát mutatva állhat a többi tájház elé.

 

helytörténet, néprajz, programajánló, tájház
2017-08-24 15:00
képzés, művészet, pályázat
2017-10-04 15:00
díj, Pulszky Társaság
2017-05-20 00:00