EN facebook

Az ICOM nyilatkozata az afganisztáni kulturális örökség helyzetéről

2021-08-26 17:00

Az International Council of Museums - ICOM oldalán lehet olvasni azt a nyilatkozatot, amelyben a szervezet az afganisztáni eseményekre reagálva a kulturális örökség védelmének fontosságát hangsúlyozza és felszólít annak védelmére. Ezt a nyilatkozatot közöljük most magyar nyelven. A nyilatkozatban megtalálható az Afganisztán számára veszélyeztetett kulturális objektumok listája is.

 

Az elmúlt napokban az ICOM – a  nemzetközi közösséggel együtt – aggodalommal figyelte az Afganisztánban zajló eseményeket. 

 

Az ICOM-ot különösen aggasztják a polgári lakossággal, az afganisztáni férfiakkal és nőkkel szembeni fenyegetések, akik életüket e történelmi nemzet gazdag és változatos kulturális örökségének védelmére szentelik.

 

Az ICOM elvárja, hogy Afganisztán minden hatósága továbbra is tiszteletben tartsa a múzeumok, gyűjteményeik és örökségi helyszíneik integritását, valamint azokat az örökségi szakembereket, akik ezt a gazdag tárgyi és immateriális örökséget etnikai, nemi, vagy politikai megkülönböztetés nélkül, az afgán népben bízva, megőrzik.

 

Ezen túlmenően elvárjuk, hogy a hatóságok továbbra is tartsák be az örökség védelmére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeiket, amilyen a kulturális javak védelméről szóló 1954. évi Hágai Egyezmény és annak jegyzőkönyvei (Hague Convention for the Protection of Cultural Property), valamint az UNESCO 1970. évi Egyezménye a Kulturális Javak Illegális Behozatalának, Kivitelének és Tulajdonjog Átruházási Tilalmáról és Megelőzéséről (UNESCO 1970 Convention on the Means of Prohibiting and Preventing the Illicit Import, Export and Transfer of Ownership of Cultural Property

 

Látva az elmúlt napok eseményeit, az ICOM felidézte azokat a fájdalmas emlékeket és kihívásokat, amelyekkel Afganisztán népe az elmúlt évtizedek során múltjának védelmezése közben szembesült. Több, Afganisztán kulturális örökségének védelmére törekvő férfi és nő kockáztatta ezzel életét, mialatt bűnszervezetek profitáltak a kifosztott és illegálisan feltárt afgán kulturális tárgyak értékesítéséből, egyes örökségi helyszínek pedig visszafordíthatatlanul megsérültek.

 

Ebben a válságos időszakban az ICOM sok más nemzetközi szervezettel együtt Afganisztán népe mellett állt, hogy megvédje örökségét minden fenyegetéstől. Így például az 1990-es években az ICOM műhelyeket szervezett a múzeumokból kifosztott örökség kiemelésére, a 2000-es években pedig közzétette az Afganisztán Számára Veszélyeztetett Kulturális Objektumok Vörös Listáját (Red List of Cultural Objects at Risk for Afghanistan). Az ICOM és a múzeumi szervezetek továbbra is erőfeszítéseket tesznek az Afganisztánból származó kulturális javak tiltott kereskedelme elleni küzdelemben és a figyelemfelkeltés érdekében láthatóvá teszik a védelmezett örökségi javakat. 

 

Az ICOM jelenleg szorosan együttműködik nemzetközi partnereivel és a térség szereplőivel, és figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. A szervezet továbbra is minden támogatást felajánl annak érdekében, hogy enyhítse az esetleges veszélyeket, amelyekkel Afganisztán öröksége szembesülhet az elkövetkezendő bizonytalan napokban és hetekben.

 

Nyitókép: Bamiyan kisebbik buddhája – Didier Vanden Berghe (Fájl: Bouddhas de Bâmiyân-Aout 2005.jpg), Marco Bonavoglia (Fájl: Afganisztán Statua di Budda 2.jpg), Wikimedia Commons