EN facebook

Barokk freskófestészet Magyarországon II. - Freskók négy megyéből

KÖTET

2021-01-15 07:00

Az elmúlt esztendő végén jelent meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem gondozásában és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Barokk freskófestészet Magyarországon című album második kötete.

 

Korábban már megismerhette a közönség a sorozat első részét, ami Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye barokk freskóit vette górcső alá, ez a mostani album négy megyébe visz el minket: Baranya, Tolna, Somogy és Zala az úticél. Külön érdekesség, hogy Zala megye annyira gazdag e témában, hogy a kötet csaknem 60 %-át a zalai településeken fellelhető örökség teszi ki: Bezerédtől, Csatáron és Csesztregen át, Keszthelyen és Lentin keresztül egészen Zalaegerszeg és Zalaszentgrótig.

 

 

A több mint 560 oldalas kötetben tizenöt szerző írásai olvashatók, az alkotók között szerepel Dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója is. A topografikus rendszerben sorakozó leírások tájékoztatnak a műveket magukba foglaló épületekről, azok építéstörténetéről, a falképek festőjéről, megrendelőjéről, ismertetik a freskó vagy freskóegyüttes keletkezéstörténetét, állapotát, a restaurálásra vonatkozó adatokat és megfigyeléseket. A tanulmányok leírják a befoglaló építészeti teret, a freskóképeket őrző látszatarchitektúrát, díszítőfestést és kereteket, illetve részletesen bemutatják magukat a képmezőket és az azokat összefoglaló programot. Számos esetben a korábban ismertnek hitt ábrázolások esetében újdonságok derültek ki, az újonnan feltárt barokk alkotásokkal pedig ebben a kötetben ismerkedhet meg először az olvasó.

 

 

Az albumot rengeteg színes képanyag és illusztráció gazdagítja. A freskófelületek teleobjektíves fényképezésével egészen közeli, részletgazdag ábrázolások születtek, aminek a segítségével még jobban megismerheti az érdeklődő a freskók állapotát és restaurálásuk színvonalát. A gyönyörű kötet a zalaegerszegi Göcseji Múzeum könyvtárában a pandémiás időszak után megtekinthető, és beszerezhető az ország számos könyvesboltjában.

 

képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2020-08-05 14:00
gyűjtemény, helytörténet, látogató, muzeológia, örökségvédelem, természet, történelem
2020-06-06 21:25