EN facebook

Befejeződött a felújítás a Szent István Király Múzeumban, készül az új közösségi és befogadótér

MEGÚJULÁS

2021-11-01 20:00

Bejáráson mutatták be október végén a Szent István Király Múzeum megújuló és bővülő Rendházépületét. A beruházás jól halad, a meglévő épületben elkészültek a kivitelezők, itt már a vitrinek is érkeznek a jövő évi nagy Árpád-ház kiállítás értékes műtárgyaihoz - adta hírül a szekesfehervar.hu.

 

Jelenleg az újonnan létrejövő közösségi tér különleges szerkezetén dolgoznak, amely a múzeum egykori és felújítás utáni bejárata lesz. Bruttó 5,1 milliárd forintos állami támogatásból újul meg a Rendházépület, amelyben a jövőben – a többi múzeumépületbe átkerült irodáknak köszönhetően – még több kiállítótér várja majd a látogatókat.

 

Újabb fontos fázisához érkezett a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása – hangzott el a szerdai bejáráson. A résztvevők megcsodálhatták a most épülő új, átriumos közösségi tér épületrészét, majd átsétáltak a korábbi és időközben gyönyörűen megújult szárnyba is, ahol már befejeződtek a nagymunkák. Bruttó 5,1 milliárd forintos támogatással, az Árpád-ház Program keretében valósul meg a rekonstrukció és bővítés, amelynek köszönhetően egy korszerű, 21. századi múzeumi tér jön létre.

 

Fotó: szekesfehervar.hu 

 

„A régi Rendházépületben szinte már minden elkészült. Köszönet a kivitelezőknek, hogy ebben a műemléki környezetben minden értéket – így például a dísztermi kályhát is – megóvva dolgoztak. Épül a régi restaurátorműhely-udvarban az új épület, ami szintén egy egészen fantasztikus vas-fém-üveg szerkezetű belső tér lesz, ahol akár egy koncert is megrendezhető. Egy olyan fogadótér készül, ami eddig nem volt a múzeumban. Ebbe a modern térbe lépnek majd be először a látogatók. Olyan lesz, mint a Louvre-ban a híres üvegpiramis, és innen közelíthetik majd meg a kiállítótereket, amelyek mindenféle érzékelőkkel el lesznek látva a páratartalom és a hőmérséklet mérésére, és természetesen biztonsági berendezésekkel is.” – mondta el Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

 

Hozzátette: nagyon fontos cél, hogy jövőre, 2022-ben, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára megnyílhasson az a nagykiállítás, amely az Árpád-háziaknak állít emléket, és amely minden magyarnak szól. Több országból érkeznek majd az értékes műtárgyak a Királyok és szentek. Az Árpádok kora című tárlatra.

 

Egy várost a közösségi, a sport és a kulturális élete tud formálni – vallja dr. Cser-Palkovics András. A kultúra vonatkozásában a Szent István Király Múzeum fontos közösségi tér Székesfehérváron és a régióban, éppen ezért örül ő is a megvalósuló nagyfelújításnak. „Egy műemléket a maga csodás állapotában tudtunk helyreállítani, amelyhez jól illeszkedik az új, modern épület is. Már most látható, hogy minden korszerű technika megtalálható a múzeumban, ami szükséges ahhoz, hogy a világ bármely tájáról bármilyen értékes gyűjteményt fogadni tudjunk itt. Az Önkormányzat a múzeum tulajdonosa, a beruházáshoz szükséges forrást azonban teljes egészében a kormányzat biztosította. Ebbe az épületegyüttes teljes felújítása, valamint az új fogadótérrel történő bővítése, illetve a kiállításokhoz szükséges berendezések is beletartoznak. Köszönöm a Szent István Király Múzeumnak, hogy a régi irodák helyén is kiállítótereket tudtunk kialakítani, az új közösségi tér mellett ezzel is megnövelve a múzeumi területet.” – emelte ki Székesfehérvár polgármestere.

 

Fotó: szekesfehervar.hu 

 

„A múzeum új bejárata egy modern épület lesz, amelynek az üvegfelületek, a fémlemez-fedés, valamint a belülről látható nagyfényességű, műanyag úgynevezett corian-burkolat ad látványos megjelenést. Ami kihívást jelent, hogy korlátozott a felvonulási terület, és látható, hogy egy másik épületen keresztül daruzzuk be az építkezéshez szükséges anyagokat, ez külön is figyelmet követel a kivitelezés során. A régi épületrészben egy műemléki felújítás zajlott – folyamatos egyeztetésben a műemlékvédelmi szakemberekkel. Sok helyen kellett arra figyelni, hogy a falazatot, burkolatot megvédjük, miközben komoly gépészetet és elektromos rendszert építettünk ki. Ez az épület már elkészült, itt már megkezdődhet a kiállítás előkészítése és az azt kiszolgáló technológiák tesztelése az Önkormányzat részéről.” – összegezte Sipos Tamás, a Fehérép Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Jövő tavasszal a megújult Fő utcai épületben nyílik majd meg az az időszaki nagykiállítás, amely a Szent István Király Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Magyarságkutató Intézet szakmai együttműködésével valósul meg, rendkívül értékes hazai és külföldről kölcsönzött műtárgyakkal bemutatva az Árpád-háziak több évszázados történetét, országépítő tevékenységét.

 

Freskó a székesfehérvári Szent István Király Múzeum felújtás alatt álló rendházépületének lépcsőházában. Az Árpád-ház Program keretében újul meg és bővül ki az épület. A 21. századi múzeumi tér kialakításához csaknem 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, amelyet a város 189 millió forinttal egészít ki. MTI/Vasvári Tamás