EN facebook

BEZÁR - Az energiaválság első múzeumi áldozatai

BEZÁRÁSOK I.

2022-10-21 07:00

Aki kisebb múzeumban járt látogatóként a nyár a vége óta, tapasztalhatta az óvó figyelmet, ahogy a múzeumi dolgozók oltogatják a villanyt a kiállításokban, ha épp nincs látogató. Aztán felkerült a kardigán, s a szélfogó függöny, ám a tél közeledtével ez az energiatakarékossági praktika már sok helyen nem lesz elég, s a különböző helyzetben levő intézmények más és más megoldásokat kénytelenek kipróbálni a megdrágult költségek miatt: ezeket a változásokat próbáltuk (a teljesség igénye nélkül) összeszedni és bemutatni.

 

A nagyobb intézményekben általában a filiálék szünetelnek a fűtési szezon idejére, a kényszerű lépések legnagyobb vesztesei a vidéki részlegek. A Magyar Nemzeti Múzeum több vidéki tagintézménye zárva tart november 1. és február 28. között (a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai kivételével), de Budapesten sem látogatható novembertől a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményeiben is energiatakarékossági intézkedéseket vezettek be: november 1-től március 31-ig a budapesti Kazinczy utcai Elektrotechnikai Gyűjtemény, a várpalotai Vegyészeti Múzeum, illetve a miskolci Kohászati Gyűjtemény és Massa Múzeum egyaránt zárva tartanak. Október 24-től a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum, míg november 4-től a budapesti Műszaki Tanulmánytár is csütörtöktől szombatig, kizárólag előzetes bejelentkezéssel lesz látogatható.

 

Miskolcon a Herman Ottó Múzeum központi épülete továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, az egyéb kiállítóterek működése átmenetileg szünetel majd.

 

Kecskeméti Katona József Múzeum működik, de kevesebb irodát fűtenek; a Szórakaténusz Játékmúzeum, valamint a Cifrapalota október 17-től csak csütörtöktől szombatig lesz látogatható, december 22. és január 31. között zárva tartanak. A Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye, valamint az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény épületeit októbertől márciusig bezárják, csak telefonos bejelentkezéssel lesznek látogathatók. A Bozsó Gyűjtemény négy nap van nyitva egy héten, december 19-től február 1-ig zárva tart, csak bejelentkezéssel lesz látogatható.

 

Szolnokon a Damjanich János Múzeum november 1-től csak szerda és vasárnap közt üzemel, 9 és 15 óra közt, jdecember 18. és 2023. január 10. között kell számítani; a RepTár hétfőn és kedden zárva tart, s november 2-től az év végéig csak 16 óráig lesz nyitva; januárban és februárban viszont bezár.

 

Hódmezővásárhelyen továbbra is működik a Tornyai János Múzeum, de az Emlékpont és a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely november 1-től, az Alföldi Galéria december 5-től zárva lesz március végééig. Szegeden a Móra Ferenc Múzeum még működik, de januárban legalább egy hónapra bezár; a Kass Galéria és a Színháztörténeti Gyűjtemény már zárva tart.

 

Szombathelyen már most szűkített nyitvatartással működik a Savaria Múzeum tagintézményeivel együtt (szerda és szombat között 10-17 óráig), de november 1. után zárva lesz a Smidt Múzeum és 7-től a Vasi Skanzen; az Iseum Savariense és a Schrammel-gyűjtemény „igény szerint” látogatható.

 

Győrben az Esterházy-palota október 30. és december 30. között keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között van nyitva, december 31-től határozatlan ideig bezár. A Rómer-ház folyamatos nyitvatartása szünetel, csak rendezvények esetén nyit ki, a Rómer Flóris Múzeum minden további egysége zárva tart.

 

Székesfehérváron nyitva lesz a Szent István Király Múzeum Országzászló téri és Várkörúti kiállítóhelye, a Régészeti raktár és a Hetedhét Játékgyűjtemény, de az összes egyéb telephely bezár november 1. és április 30. között (a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény csak december 11-től).

 

Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeum Néprajzi Látványraktára és a Rippl-Rónai Öröksége című frissen megújult művészeti kiállítása továbbra is látogatható marad; viszont a Fekete István Látogatóközpont, a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont, a Vaszary Ház és az Anker-ház kiállítóhely bezárt október 15-től. A már meghirdetett programokat és csoportok által lefoglalt időpontokat változatlanul megtartják.

 

A turisztikailag szerencsésebbek (vagy optimistábbak) a nyitvatartási idő több-kevesebb szűkítésével próbálnak egyelőre túlélni: például Gyulán a vár és a kastély, valamint az Erkel emlékház; a pécsi Zsolnay Negyed, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a Sátoraljaújhelyen a Magyar Nyelv Múzeuma, a Túri Fazekas Múzeum Mezőtúron (keddtől péntekig, naponta 10 és 12, valamint 14 és 16 óra között, szombaton 10 és 14 óra között van nyitva).

 

Ám a másik végletet képviselve a fűtési szezon alatt többek között teljesen zárva tart a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum és a Soproni Múzeum valamennyi kiállítóhelye, a Gödöllői Városi Múzeum, a Paksi Képtár, a pápai Kékfestő Múzeum és az Esterházy-kastély, a putnoki Gömöri Múzeum, a makói József Attila Múzeum. A sor még – valószínűleg hosszan – folytatható.

 

 

További informálódáshoz ajánljuk az alábbi két cikket:


Múzeumcafé és

 

A mű oldalán.

 

 

Borítókép forrása: azafap.org

energiaválság, műhely, Pulszky Társaság, téma
2022-10-20 16:00
energiaválság, fénykép, képzőművészet, kiadvány, látogató, múzeumandragógia, programajánló
2022-10-19 16:00
energiaválság, konferencia, Pulszky Társaság
2022-10-18 18:00