EN facebook

Budai Lotti tárlatvezetése a Ráth-villában a Dresszkód: szecesszió című kiállításon

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-07-25 20:00

2021. június 26-án nyílt a Dresszkód: szecesszió című kiállítás a Ráth György-villában. Kurátora, Csepregi Noémi – többek között – azokra a kérdésekre kereste a választ: a századforduló környékén milyen öltözékben tölthették a hölgyek szabadidejüket a strandon, a délutáni tea vagy egy estély alkalmával? A kiállítás mellé remek programokat kínál az Iparművészeti Múzeum, visszatérnek például a szubjektív tárlatvezetések.


A népszerű sorozatban közismert előadók személyes történeteikkel, élményeikkel színesítve, vagy egy-egy másik művészeti ág bekapcsolásával vezetik végig a látogatókat a villa épületében.

 

Július 30-án Budai Lotti író, utazó, a Rizsporos Hétköznapok blog szerzője mutatja be a Dresszkód: szecesszió című kiállítást egy különleges nézőpontból, többek között a női emancipáció, egyenjogúság és a századfordulós divat összefüggéseit helyezi fókuszba, de szóba kerül a női sportruházat átalakulása is.

 

Korábban Zoób Kati divattervező, a Katti Zoób divatmárka alapítója is volt alkalmi tárlatvezető, aki A mi szecessziónk kiállításban kalauzolta a közönséget, kitérve a viseletkiállításra.

 

 

A szubjektív tárlatvezetés 18 órakor kezdődik, jegyet venni a jegymester.hu oldalon és a helyszínen lehet.

 


Dresszkód: szecesszió

 

A múzeum egykori főigazgatójának lakhelyéül szolgáló Ráth György-villa napjainkban a századforduló ipar- és képzőművészetének legnagyszerűbb tárgyait mutatja be. A Dresszkód: szecesszió című kiállítás ehhez kapcsolódóan a „stílus forradalmának” is nevezhető időszak női divatjáról, a századforduló sikkes és praktikus viseleteiről, valamint öltözködési szabályairól ad pillanatképet. A szecesszió divatja szinte felforgatta a 19. század kényelmetlen öltözködési formáit, és elhozta a hölgyeknek az elegáns, egyszerű divatot és a praktikusság vezérelte öltözékeket. A tárlaton ezeket a ritkán vagy még sosem látott estélyi és szabadidős viseleteket, kiegészítőket, öltözékeket láthatjuk majd, ezeken keresztül képet kaphatunk a 19-20. század fordulóján élt nő szabadabb, lezserebb és konvencióktól inkább szabadulni vágyó egyéniségéről is.

 

Helyszín: Ráth György-villa, Városligeti fasor 12.

A kiállítás megtekinthető: 2021. június 26. - augusztus 15.

 

Kurátori tárlatvezetés augusztus 11-én, 17 órától

iparművészet, kiállítás, múzeum
2021-06-30 20:00
építészet, iparművészet, látogató, múzeumpedagógia, örökségvédelem, programajánló, természet
2021-06-11 07:00
iparművészet, látogató, programajánló, természet
2021-05-14 07:00