EN facebook

Buenos Airesben nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

UTAZÁS

2018-03-27 08:13

A budapesti Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének 58 darabjából nyílik kiállítás hétfőn a Buenos Aires-i Museo Nacional de Bellas Artes (MNBA) épületében.

 

Az Obras maestras del Renacimiento al Romanticismo (Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig) címet viselő tárlat a nyugati képzőművészet legnagyobb, 15-19. századi mestereitől és több magyar festőtől sorakoztat fel fontos alkotásokat - mondta el a kiállítás hétfői Buenos Aires-i sajtóbemutatóján az MNBA igazgatója.

 

Andrés Duprat emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti Múzeum épülete átfogó felújításon esik át, ez tette lehetővé, hogy a kollekció főműveit Milánóban, Párizsban és Madridban, majd utolsó és egyetlen Európán kívüli állomásként, július 29-ig az argentin fővárosban is bemutassák.

 

Mint hozzáfűzte, többek között Leonardo, id. Lucas Cranach, Vasari, Guido Reni, Rubens, El Greco, Goya munkái mellett 18-19. századi magyar festők, például Bogdány Jakab, Mányoki Ádám és Markó Károly képeit is megismerheti az argentin közönség.

 

A Budapestről Buenos Airesbe érkezett anyag olyan színvonalat képvisel, amelyet a világ bármelyik múzeuma örömmel fogad - hangsúlyozta Andrés Duprat.

 

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette, hogy a két intézmény között számos párhuzam áll fenn: az MNBA-t 1896-ban alapították, abban az évben, amikor megszületett a Szépművészeti Múzeum létrehozásáról szóló törvény. Mindkét intézményről elmondható, hogy nem uralkodói kollekciókból születtek, hanem nemzeti gyűjteményekként, amelyeket polgárok, arisztokraták, magánemberek adományai gazdagítottak - emlékeztetett.

Baán László elárulta, hogy örömmel fogadták az argentin partner megkeresését, hiszen ezzel igazán rangos intézményben nyílt lehetőség az októberben újranyíló Szépművészeti első dél-amerikai bemutatkozására.

 

Buenos Aires a földrész legfontosabb kulturális központja, amely a régió legnagyobb magyar közösségének ad otthont - emlékeztetett a főigazgató, aki kiemelte ezt is, hogy a magyar anyag köré nagyszerű kiállítást épített a Museo Nacional de Bellas Artes.

 

Florencia Galesio és Ángel Navarro kurátorok beszámolója szerint a tárlat hat egységben mutatja be az európai és magyar képzőművészet 15-19. századi történetét: az északi és az olasz reneszánsz, majd az olasz, a németalföldi és a spanyol barokk szekciók mellett az argentin közönség korabeli magyar festők munkáival is találkozhat.

 

"Ez a Magyarországról érkezett tárlat segít felemelkedni az MNBA-nak a világ nagy múzeumai közé" - méltatta az 58 nemzetközi és magyar festményből és szoborból álló anyag jelentőségét a kiállítás megnyitóján az argentin kulturális miniszter, aki felidézte, hogy az MNBA 1896-os megalapítása óta jelentős részben adományokból, felajánlásokból tudott gyarapodni, így is maradtak azonban hiányok a gyűjteményben. A most nyílt budapesti kiállítás éppen ezeket a hiányokat pótolja kiválóan július 29-ig - jegyezte meg.

 

A tárlat nagyszerű lehetőséget nyújt nemcsak a nagyközönség, de a szakma számára is, hogy találkozhassanak a művészettörténet olyan nagymestereinek munkáival, akikről eddig csupán olvashattak - emelte ki Alejandro Pablo Avelluto, hozzátéve, hogy rekordlátogatottságra számít.

kiállítás, programajánló, tárgy
2018-03-10 10:50
helytörténet, kiállítás
2017-11-13 09:15