EN facebook

Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben

Keszthely

2019-09-15 19:00

A keszthelyi Balatoni Múzeumban 2019. szeptember 14-én nyílt kiállítás a Fenékpusztán 2009 óta folyó új kutatásokra épül, eredményei azonban sok tekintetben felülírják eddigi ismereteinket lelőhelyről, ezért a korábbi kutatásokat is érinti.

 

Keszthely-Fenékpuszta nemzetközi hírnevét elsősorban nem késő romai emlékeinek köszönheti, hanem annak, hogy itt az avar korig (7. századig) a helyben maradt provinciális lakosság megőrizte római hagyományait és keresztény hitét, kapcsolataik mindvégig kimutathatók a mediterrán világ felé.

 

A terület már közel 150 éve kutatott, mégis mind a mai napig újabb és újabb titkait sikerült megfejtenünk. 2009-ben magyar és német együttműködésben, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum továbbá a lipcsei GWZO intézet és Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem bevonásával újra indultak a tervásatások a római erőd területén. A feltárásokon túl más hazai és nemzetközi partnerek bevonásával az erőd területén és környékén, nagyterületű geofizikai felméréseket, LIDAR felvételezés, roncsolásmentes vizsgálatok, talajvizsgálatok és archeometriai kutatások történtek.

 

A projekt résztvevői fontosnak tartják, hogy a közel 150 éve folyó kutatások eredményei turisztikai, nemzetgazdasági szinten is hasznosuljanak. Ezért a keszthelyi kiállításban nemcsak a múlt megismerésére, hanem egy lehetséges jövőképre és hasznosításra is javaslatot tesznek. A Kr. után a 4. században épült római erőd területe es környezete kiváló lehetőséget nyújt a régészeti emlékek bemutatására. A múzeum szeretné, ha az általuk felvázolt koncepciók gondolkodásra késztetnék mind a helyi lakosságot, mind a döntéshozókat, elősegítve egy régészeti park megvalósítását.

 

gyarapodás, közlekedés, tárgy
2019-06-18 09:00
műhely, régészet, történelem
2017-08-21 10:14
örökségvédelem, régészet
2018-03-20 14:00