EN facebook

Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

TÁRGY

2022-02-17 16:00

Nagy értékű Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; a műtárgy mindkét oldalán egy-egy akvarell látható.

 

A Paul Cezanne-akvarellt a múlt év végén, a Christie's New York-i aukcióján vásárolta meg a múzeum. A most Magyarországra érkezett műtárgy egyik oldalán a svájci Colombier-kastély látképe, másik oldalán pedig egy facsoporttanulmány látható - mondta el az alkotás sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.


Baán László hozzátette, az 1890-ben készült kép megvásárlását - mint ahogy az elmúlt években a Stuart Mária Henrietta esküvői portréja című Anthonis van Dyck-alkotás és Pierre-Auguste Renoir Fekvői női aktjának gyűjteménybe kerülését is - a magyar kormány támogatása tette lehetővé.


Az amerikai aukción 750 ezer dollárért (mintegy 227 millió forint) megszerzett Cezanne-akvarell a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alapját képező, európai rangú Esterházy-gyűjtemény 1871. évi állami megvásárlásának 150. évfordulója előtt tisztelegve került a múzeumba - jegyezte meg a főigazgató.


Geskó Judit, a Cezanne-tól Malevicsig című kiállítás kurátora elmondta, hogy a Cezanne-mű egyik oldalán található akvarell a Colombier-kastélyt ábrázolja távolnézetből.


A képen a francia mester pályájának utolsó két évtizedére jellemző laza, foltokból építkező, a papírt néhol üresen hagyó oldottság mutatkozik meg. "Ez a tájkép a cezanne-i életműben is rendkívül érdekes teljességet mutat" - emelte ki.

 

A műtárgy másik oldalán látható facsoport szintén a cezanne-i képi világ egy nagyon jellemző, a művészt még befejezetlenségében is maximálisan kifejező, a kastély közelében készült tanulmányrajza.


Az akvarell az elmúlt 35 évben magántulajdonban volt, így igen kevesen láthatták, mostantól pedig kiválóan illeszkedik a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe.


Nem ez azonban az egyetlen műtárgy, amellyel a gyűjtemény a kiállítás kapcsán gyarapodott: a Szépművészeti Múzeum nemrég Friedrich Vordemberge-Gildewart 212-es kompozíció című munkáját is megvásárolta - tette hozzá.

képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, programajánló, virtuális
2022-02-03 07:00
képzőművészet, kiállítás, művészettörténet, tárgy, virtuális
2020-09-09 07:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló, történelem
2021-09-18 07:00