EN facebook

Csúcstalálkozó a Néprajzi Múzeumban: a jövőről tanácskoznak az etnográfia nemzetközi képviselői

MŰHELY

2023-12-04 14:20

2023. december 4. és 5. között Budapesten a Néprajzi Múzeumban Múzeumok és változás: Intézményeink átalakítása a jövőért címen zajlik a ICOM-ICME (International Committee for Museums and Collections of Ethnography) éves konferenciája, ahol az etnográfusok és a kulturális antropológusok kiemelkedő képviselői tanácskoznak.

 

Az ICME Néprajzi Múzeummal közösen rendezett „Múzeumok és változás: intézményeink átalakítása a jövőért” című 2023-as konferenciája a világ etnográfusainak egyik legfontosabb eseménye, amely fórumot biztosít muzeológusoknak, kurátoroknak és kutatóknak a reflexív párbeszédre. A tanácskozás lehetőséget teremt, hogy a szakemberek áttekintsék és megvitassák, miként reagálnak a néprajzi múzeumok a közelmúlt szociális-gazdasági, politikai, kulturális, intellektuális és környezeti változásaira.

 

A Magyarországon először megrendezett konferencián olyan szaktekintélyek osztják meg gondolataikat, mint Laura Van Broekhoven, az oxfordi Pitt Rivers Múzeum igazgatója, aki nyitóelőadásában arról elmélkedett a „radikális remény” fogalmán keresztül, hogy milyen eszközök állnak egy múzeum rendelkezésére, amikor a kulturális összeomlás olyan mértékű, hogy a korábbi múzeumi módszerek nemcsak lehetetlenné, de visszamenőleg is elképzelhetetlenné váltak.

 

 

A hibrid tanácskozáson szinte valamennyi kontinens képviselteti magát: a Fülöp-szigeteki Ayala Múzeumból érkező Marinella Andrea például arról beszélt, milyen hatással volt az épp felújítás alatt álló intézményére a pandémia, a lezárás nyomán a kurátorok miként értékelték át az állandó kiállításuk narratíváját. Ez a fajta újraértékelés, és az ebből fakadó újra pozicionálás, folyamatosan változó beszédmód globálisnak mondható, egyaránt megjelenik az amerikai, az indiai, a norvég, az egyiptomi, a német, észt és a világ különböző pontjairól érkező etnográfusok témaválasztásaiban. 

 

A változás kérdése nem új keletű téma a múzeumi szektorban, hiszen elengedhetetlen, hogy a múzeumok folyamatosan alkalmazkodjanak az állandó társadalompolitikai, gazdasági és környezeti változásokhoz és az ezzel járó bizonytalanságokhoz. Azonban az elmúlt években olyan radikális hatások érték civilizációnkat, amelyek többsége valamennyi kontinens életét befolyásolják, legyen szó a koronavírus világjárványról, az ökológiai katasztrófáktól, a klíma- és energiaválságról, háborúkról, a digitalizáció okozta forradalmi változásokról. Mindez a múzeumok önmagukról alkotott képét is formálja: 2022-ben a tagság az ICOM múzeumdefiníciója változtatása mellett döntött. A konferencia ennek az új múzeummeghatározásnak a szellemében a változás témáját a fenntarthatóság, a részvételiség és az etikus kommunikáció tükrében járja körül. 

 

Az ICME a Nemzetközi Múzeumok Tanácsának (ICOM) nemzetközi bizottsága, amely a helyi, a nemzeti, illetve a globális kultúrák és társadalmak néprajzi múzeumaira és gyűjteményeire fókuszál. A szervezet 1946-os megalakulása óta olyan nemzetközi platformot és hálózatot működtet, amely lehetővé teszi, hogy a szakterület képviselői rendszeresen megvitassák legfontosabb témáikat. A tagság minden évben másik országban ülésezik, ahol a fogadó ország életével, az itt folyó etnográfiai munkával is megismerkedik.

 

 

díj, gyűjtemény, kortárs, műhely, néprajz, téma
2023-05-08 20:00
konferencia, külföld, #muzeumokajovoert, műhely, NEMO, téma
2023-11-30 07:00