EN facebook

Digitális november - Innovatív digitális megoldások a Francia Intézet és a MNM közös szakmai napján

FELHÍVÁS

2022-11-16 19:00

A budapesti Francia Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum a francia Kulturális Minisztérium „Digitális november” (Novembre Numérique) című nemzetközi eseménysorozatának részeként november 22-én rendezi meg közös szakmai napját, melynek témája a digitálizáció fejlesztési lehetőségei a múzeumban és az élményközpontú tudásátadás a digitális technológia eszközeivel.

 

Hogyan segítik a technológiai innovációk a sokat emlegetett látogatói élményt? Mi mindenen múlik a múzeumok és a fejlesztő cégek hatékony és fenntartható együttműködése? Digitális=drága?Hogyan változik a digitális újítások szerepe a kiállítótérben?

 

Ez csak néhány azok közül az izgalmas kérdések közül, melyek a Francia Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum által rendezett kerekasztal-beszélgetéseken kerülnek terítékre. Az eseményen a múzeumi és az üzleti szféra szakértői képviseltetik magukat, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, elképzeléseiket, nehézségeiket és vízióikat.


A beszélgetéseket magyar-francia tolmácsolással lehet követni. A részvétel ingyenes, a kerekasztalokra regisztrálni szükséges.

 

Időpont: 2022. november 22., 13.30-18-ig


Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő utca 17., Auditórium

 

 

PROGRAM


13.30-15.30

A digitalizáció fejlesztési lehetőségei a múzeumban


Az első kerekasztal-beszélgetés célja, hogy bemutassa és értékelje azon piaci lehetőségeket és együttműködéseket, melyeket a múzeumok és örökségi helyszínek kínálnak a digitális fejlesztő cégek számára. Azzal, hogy a múzeumok digitális tevékenysége és jelenléte – legyen szó akár az online vagy kiállítási térről- egyre inkább hangsúlyossá válik, elengedhetetlen a terület szakembereivel való kooperáció. Milyen szakemberek és hogyan segíthetik a múzeumok munkáját? Vajon mennyire életképes a főként szabadúszókból és külföldi cégekből álló magyar piac az ebben az ágazatban működő vállalkozások számára? Mivel számoljanak a múzeumok, melyek a jó együttműködés alapjai? Hasonlóképp, mit jelent egy digitális fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozás számára, ha egy nonprofit intézmény csapatával dolgozik együtt?

 

A párizsi MNHM egyik legutóbbi AR projektje: a kihalt állatfajokat bemutató Revivre

A beszélgetés moderátora dr. Varga Lujza, a Magyar Nemzeti Múzeum Projektkoordinációs és Kiállításszervezési Főosztályának vezetője

 

Résztvevők:
Szabó Péter, a Freedee Kft. technológiai vezetője
Rácz Lőrinc, az ÁRTÉ Kiállításdesign Kft. ügyvezetője
Marie Wacrenier, a párizsi Muséum National de l’Histoire Naturelle Muzeográfiai és Műszaki Osztályának vezetője
Christophe Bourgeois, az AR, VR, digitális storytellinggel foglakozó notoryou cég társalapítója

 

Regisztráció

 

 

16:00-18:00

Élményközpontú tudásátadás a digitális technológia eszközeivel


A második kerekasztal-beszélgetés azt vizsgálja, hogy adigitális újítások milyen változásokat hoznak, hozhatnak a közönséggel való kapcsolatteremtésben, tudásközvetítésben, a látogatói élmény fejlesztésében. A beszélgetés során képet kapunk az e célokat segítő létező innovációkról, bemutatja, hogy ezek milyen változást jelentenek a látogatói élményben, és felvázolja a jövőben megvalósítható fejlődési irányokat.


A beszélgetés moderátora Kómár Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Digitalizálási és Gyűjteményi Tartalomfejlesztési Csoportjának vezetője


A beszélgetés résztvevői:
Horn Márton, a Magyar Zene Háza projektvezetője
Simonovics Ildikó, az MNM szakmuzeológusa, művészettörténész
Marie Wacrenier, a párizsi Muséum National de l’Histoire Naturelle Muzeográfiai és Műszaki Osztályának vezetője
Christophe Bourgeois, az AR, VR, digitális storytellinggel foglakozó notoryou cég társalapítója


Regisztráció 

 

 

Mi az a Digitális november?

 

A francia Kulturális Minisztérium által indított Novembre Numérique (Digitális november) című nemzetközi rendezvénysorozat a digitális kultúra nemzetközi ünnepe az innováció és a digitális kultúra népszerűsítését szolgálja. A résztvevő intézmények, cégek száma évről évre növekszik, 2022-ben több mint 80 ország 130 városában kínálnak a digitalizációhoz kapcsolódó programokat.

 

„Ez az erőteljes jelenlét arról tanúskodik, hogy Franciaország elkötelezettaz új technológiákhoz való egyenlő esélyű hozzáférés, a digitális alkotások sokszínűségének támogatása és a külföldi szakemberekkel való tartós partnerségek kiépítése iránt. A Francia Intézet a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen kívánta megszervezni ezt a rendezvényt, mivel a Magyar Nemzeti Múzeum kiemelkedő szakértelemmel rendelkezik ezen a területen, és feladatának tekinti, hogy a nemzetközi múzeumi újításokat és újszerű gondolatokat a magyar múzeumi szakmával is megismertesse” - tájékoztatott Sophie Sellier, a budapesti Francia Nagykövetség kulturális attaséja.

 

MNM és Francia Intézet: a közös pont a múzeumi innováció

 

Nem ez a budapesti Francia Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum első szakmai együttműködése, melynek témája a múzeumi innováció. A Francia Intézet támogatásával a tavalyi MuseumDigit konferencián előadó múzeumigazgatók – Marie Lavandier, a Louvre Lens igazgatója, Nathalie Bondil, a párizsi Institut du Monde Arabe kiállításokért felelős igazgatója és Marc-Olivier Wahler, a Palais de Tokyo egykori, a Genfi Művészeti és Történeti Múzeum jelenlegi igazgatója - az általuk irányított intézményeket saját víziójuk mentén a feje tetejére merték állítani. Sikeresmúzeumaik nemcsak egy-egy projekt kapcsán érdemelnek figyelmet, a vezetőknek az egész múzeum működését alakították át úgy, hogy ezáltal más intézmények számára is modellértékűvé váltak.


„A Magyar Nemzeti Múzeum mint a múzeumi ágazat aggregátora a múzeumi digitalizálásban országos szintű módszertani és koordinációs feladatot lát el. A szakmai támogatás mellett fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan inspiráljuk a múzeumi világot. Ezért is tervezünk a jövőben a digitalizáláshoz kapcsolódóan többféle rendezvényt, saját és olyan társrendezésű konferenciákat, mint amilyen a mostani Francia Intézettel közösen szervezett, ahol a legfrissebb fejlesztéseket, trendeket mutatjuk be, valamint kapcsolódásokat alakítunk ki az oktatás és a turizmus szereplői mellett az üzleti szférával és a kreatív iparral” - nyilatkozta Makranczi Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum innovációs és képzési igazgatója.

 

 

Borítókép forrása: wikimedia.org