EN facebook

Drámai veszteség érte a múzeumi világot

Rio de Janeiró-i tűz

2018-09-03 09:03

Hatalmas tűz pusztított vasárnap este a Rio de Janeiró-i brazil Nemzeti Múzeumban, a televíziós híradások tanúsága szerint lángba borult a múzeum történelmi épületének szinte egésze.

 

A múzeum igazgatósága ugyanakkor azt közölte, hogy senki sem sérült meg, miután a tűz kitörésekor már zárva volt a Sao Cristóvao városrészben álló egykori palota.

 

Az okozott károkra vonatkozó becslések egyelőre nincsenek, helyi médiajelentések szerint azonban az idén 200 éves múzeum kiállítási tárgyainak nagyobbik része valószínűleg megsemmisült vagy megrongálódott - írta az MTI. 

 

Brazília egyik legrégebbi múzeumáról és a kontinens egyik legfontosabb kiállítási intézményéről van szó, amely 1892 óta működött ebben a formájában, és hatalmas geológiai, botanikai, paleontológiai és archeológiai gyűjteményt halmozott fel.

 

A dél-amerikai térségből származó darabokon kívül a múzeum egyiptomi múmiákkal, ógörög és római kori szobrokkal és etruszk kincsekkel is rendelkezett.

 

Maga az épületegyüttes 1808 és 1821 között a gyarmatosító portugál királyi család rezidenciája volt, 1822 és 1889 között a brazil császári család lakott benne, majd 1889-től 1991-ig a köztársasági alkotmányozó gyűlés működött a falai között, mielőtt 1892-ben úgy döntöttek, hogy az 1818-ban VI. János király által alapított Nemzeti Múzeum kapja meg.

 

Paulo Knauss, a történeti múzeum igazgatója a GloboNews tévéadónak nyilatkozva a brazil kultúra tragédiájának nevezte a tűzesetet.

 

Fotó:  Reuters