EN facebook

Egészen más a Múzeumok Éjszakája Horvátországban

BESZÁMOLÓ

2023-02-01 16:00

Horvátországban a nemzetközi trendekhez igazodva szintén megrendezik a népszerű programokat kínáló Múzeumok Éjszakáját. Ez az esemény idén január 27-én pénteken zajlott. A horvát szervezők felmérve a hangsúlyosan a nyári tömegturizmussal kapcsolatos kihívásokat és hangsúlyozva a múzeumoknak a helyi közösségekkel kapcsolatos küldetését tudatos döntéssel szervezik a programot a tél közepére.

 

Az idei Múzeumok Éjszakája volt a 18-dik alkalom, mint ezt az országos megnyitón dr. Nina Obuljen Koržinek kulturális és médiaterületért felelős miniszterasszony is kihangsúlyozta. A nagykorúvá lett programsorozat a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ingyenes részvételt tesz lehetővé az érdeklődők számára. Itt tehát nem jelennek meg a Magyarországon és számos más európai városban alkalmazott karszalagok a látogatók kezén.



A megnyitó esemény a zágrábi Néprajzi Múzeumban (Etnografski Muzej) zajlott 18 órás kezdéssel. Rendkívüli sajtó érdeklődés közepette élő egyenes adásban közvetítették a kulturális és médiaterületért felelős miniszter beszédét és a házigazda dr. Goranka Horjan intézményigazgató köszöntőjét. A megnyitó beszédből kiderült, hogy összesen 250 helyszínen 550 attrakció – esemény zajlott ezen az éjszakán, melynek a hivatalos zárása éjjel egykor volt. A miniszter hangsúlyozta, hogy a helyszínek között szerepel négy bosznia – hercegovinai is és külön fölhívta a figyelmet arra, hogy a zágrábi Magyar Kulturális Intézet (Liszt Intézet) egyedüli külföldi szereplőként szerepelt a programban.



A Liszt Intézetben a Magyar Kultúra Napjával összefüggő kiállításmegnyitó és koncert is zajlott, illetve a Néprajzi Múzeum által készített, a budapesti intézmény értékeit bemutató látványos installáció is ezen a napon nyílt meg. További magyar vonatkozása is volt a megnyitó eseménynek, mert Goranka Horjan igazgató bejelentette a budapesti Néprajzi Múzeum főigazgatójával aznap aláírt hosszútávú tudományos és szakmai együttműködést, elismerően hangsúlyozva a tavaly új főépületben megnyílt magyarországi intézmény eredményeit.


A megnyitót a horvát Néprajzi Múzeumnak egy különösen aktuális témát bemutató időszaki kiállításában szervezték. Ez a tárlat az éhség – éhezés tematikáját elemzi problémaérzékeny és látványos megközelítésben.  

 

 

 

 

Az orosz – ukrán háborúra is reflektáló ukrán holodomor éppúgy megjelenik a tárlat egységei között, mint a hagyományos ínségeledelek, vagy a COVID járvány idején a társadalmi összefogást igénylő megoldások bemutatása az egyedülálló idősekről való gondoskodás, a menhelyek és hajléktalanok ellátásának kérdésköre. A múzeumok számára kihívást jelentő korosztályt a kamaszokat is érdeklő egysége is van az éhezést elemző tárlatnak. A testképzavarok, az anorexia és az ezzel összefüggő problémák szintén szerepelnek a kiállításban és a hozzá kapcsolódó programoknak.


A horvát múzeumok éjszakájának szervezői fölhívták a figyelmet arra is, hogy a 2020-ban történt földrengés súlyos károkat okozott közgyűjteményi épületekben is és ezeknek a helyreállítása elhúzódó folyamatként zajlik.  A horvát nemzeti kultúra kiemelt jelentőségű intézményeiként tekintenek a múzeumokra, melyek ebben a sokkal kevesebb külföldi látogatót vonzó időszakban hangsúlyosan a saját identitással összefüggő és az aktuális társadalmi jelenségekre koncentráló programokkal működnek.

 

 

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma
2022-12-14 20:00
design, digitalizáció, muzeológia, néprajz, téma, virtuális
2023-01-26 13:00
díj, film, helytörténet, néprajz, tárgy, téma
2023-01-20 18:00