EN facebook

Egy műkedvelő piarista, nemzetiségi gyökerek, Szuperzöld - Magyar Festészet Napja és MŐF a tatai múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-10-15 17:00

Október 18. a Magyar Festészet Napja. Lukács napján Szent Lukács evangélistára emlékezünk. A középkorban a festők választották védőszentjüknek Lukácsot. A keresztény művészet első név szerint ismert festője volt ő, hiszen a legenda szerint lefestette a Madonna képmását. Éppen ezért került az ő égi védnöksége alá a festészet ünnepe is.


A Kuny Domokos Múzeum ezen a napon indítja el új sorozatát. Havi rendszerességgel előkerül egy-egy alkotás a gyűjtemény raktárából, egy-egy érdekes festmény, régi mesterek vagy kortárs művészek keze alól kikerült mű, amelyről érdemes többet tudni, amelyet érdemes közelről szemlélni.

 


Az első ilyen alkotás Stech Alajos piarista atya és műkedvelő festő műteremképe. A festményt, valamint Stech Alajos munkásságát Kövesdi Mónika művészettörténész mutatja be.

 

Dátum: 2023. október 18. szerda, 16 óra
Helyszín: Tatai vár Lovagterme

 



A Festészet Napja programját követően pedig október 18-án, 17 órától “A legszilárdabb talapzat” - a Tata-Tóvárosi Izraelita Elemi Népiskola története címmel Szűcs József a Kuny Domokos Múzeum helytörténeti kutatójának előadását hallhatják a Tata Vár lovagtermében.

 

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja a Német Nemzetiségi Múzeumban is színes programkínálattal várja a Múzeumbarátokat.

 

 

 

Borítókép:

Stech Alajos: Tata látképe;

forrása: kunymuzeum.hu

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, pályázat, téma
2023-10-12 19:00
emlékezet, építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, technika
2023-02-22 19:00