EN facebook

Együttműködési megállapodást kötött a kecskeméti, szekszárdi, veszprémi és székesfehérvári múzeum

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A Szent István Király Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum és a Wosinsky Mór Megyei Múzeum kiemelt feladatuknak tekintik régészeti örökségünk megőrzését, védelmét és a nagyközönséggel való megismertetését. Ezen feladatuk minél hatékonyabb és eredményesebb ellátása érdekében a jövőben kölcsönösen segítik egymás munkáját.

 

Szakmai együttműködési megállapodást írtak alá 2020. augusztus 14-én a négy megyei hatókörű városi múzeum vezetői Szekszárdon. A múzeumok a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége szakmai szervezet tagjaiként eddig is folytattak szakmai egyeztetéseket, azonban a jelen együttműködés keretében igyekeznek szorosabbra fűzni a szálakat az ország középső területére vonatkozóan.

 

Mind a négy intézmény más területen rendelkezik erősebb adottságokkal. Az együttműködés egyik fő célja a szakmai kapacitások jobb kihasználása, ezáltal jobb eredmények elérése.

 

A megállapodás értelmében a múzeumok a jövőben közös régészeti kutatásokat folytatnak, részt vesznek egymás gyűjteményeiben lévő leletanyag feldolgozásában. A közös kutatásaik közzététele érdekében konferenciákat, kiállítások szerveznek, kiadványokat adnak ki.

 

A régészeti örökség megóvását, helyreállítását és bemutatását célzó szakmai és ismeretterjesztő programokat dolgoznak ki.

 

A négy intézmény évente összefoglalja és kiértékeli közös kutatási-tudományos tevékenységét műhelymunka keretében, melynek első helyszíne a jövő évben Veszprém lesz.

 

 

A borítóképen balról jobbra: dr. Rosta Szabolcs (Kecskemét), Ódor János Gábor (Szekszárd), Péterváry-Szanyi Brigitta (Laczkó Dezső Múzeum), Pokrovenszki Krisztián (Székesfehérvár)

ipari örökség, iparművészet, közlekedés, örökségvédelem, tárgy, technika
2020-08-18 18:00
kiállítás, programajánló
2020-02-11 07:00