EN facebook

Elfelejtett portrék - Katalógus- és filmbemutató a Szolnoki Galériában

TÉMA

2024-06-06 20:00

A Damjanich János Múzeum kiállítóhelyén, a Szolnoki Galériában látogatható Nagy Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművész IDŐRÉTEGEK című kiállításához több kísérőprogram is társul. Ezúttal a tárlathoz kapcsolódva katalógus- és premier filmbemutatóra várják a közönséget 2024. június 8-án.

 

Nagy Gábor 1949-ben született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakának elvégzését követően, 1974-től 2011-es nyugdíjazásáig a Főiskola, majd Egyetem kiemelkedő jelentőségű oktatója volt. Napjainkban is aktívan alkot és tanít, a NaN-art Rajztanoda és Grafikai Műhely vezető mestere. Az alkotó, aki korábban a Szolnoki Képzőművészeti Társaság éves seregszemléjén elnyerte a Damjanich János Múzeum díját, április 27-én nyílt kiállításán kettős jubileumának alkalmából mutatkozott be: idén 75 éves, és művészi pályafutása 50 éve indult.

 

A június 8-i esemény Sulyok Gabriella, Munkácsy-díjas grafikusművész és filmrendező, Nagy Gábor munkáiról készített filmjének ősbemutatójával kezdődik. A 2020-ban készült film a festőművész szegedi életmű-kiállítása kapcsán született, és most először láthatja a nagyközönség.

 

Sulyok Gabriella grafikusművész, filmrendező

 

– A film kivételességét az adja, hogy egy képzőművész művészi és filmes eszközökkelegyaránt hozzányúlés hozzátesz egy másik képzőművész munkáihoz – mondta a filmbemutatót megelőzően Képiró Ágnes művészettörténész, az Időrétegek című kiállítás kurátora és az Elfelejtett portrék című katalógusszerzője, szerkesztője.

 

– A film alkotója sajátos atmoszférát teremtve kiválóan közelíti meg Nagy Gábor művészetét, melyhez a képi és hangi eszközök összjátéka párosul. Tovább erősíti a befogadói élményt, hogy helyenként maga a művész, Nagy Gábor is megszólal a filmben – árulta el a művészettörténész.

 

A film mellett bemutatják Nagy Gábor legújabb katalógusát, az Elfelejtett portrék című magyar-angol nyelvű kiadványt, amely idén áprilisban jelent meg a Damjanich János Múzeum gondozásában.

 

Nagy Gábor festőművész

 

„Az emberiségnek évezredes vágya az idő megragadása és rögzítése. A munkásságom eleje olyan alapélményekkel van tele, amelyek a mai napig hatnak rám: emberi találkozások, vizuális képletek, tájképletek, tekintetek, illatok, emberi tekintetekhez kapcsolódó formák, helyzetek.” (Nagy Gábor) – részlet a katalógusból.

 

A kiadványban a művész legújabb sorozata mellett korábbi portréinak válogatott reprodukciói is helyet kapnak, melyek között saját tulajdonában lévő alkotások és magánszemélyeknél található művek is szerepelnek. A katalógusban bemutatott portrék részben megtekinthetők az Időrétegek című kiállításban, részben további műveket is bemutata kiadvány– tudtuk meg Képiró Ágnestől.

 

 

A katalógus- és filmbemutatót egy különleges beszélgetés köti össze, melyen részt vesz Képiró Ágnes művészettörténész, valamint Nagy Gábor festőművész és Sulyok Gabriella grafikusművész, filmrendező.

 

Helyszín: SZOLNOKI GALÉRIA (5000, Szolnok, Templom u. 2.)

Időpont: 2024. június 8. 16:00

 

A rendezvényen a részvétel ingyenes.