EN facebook

Elhunyt Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója

GYÁSZ

2021-07-15 20:00

Életének 78. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Bodó Sándor etnográfus, muzeológus, címzetes egyetemi tanár, a Budapesti Történeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója - tájékoztatott a Magyar Néprajzi Társaság.

A tájékoztató szerint Bodó Sándort a társaság saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Bodó Sándor 1943-ban született Mátészalkán. Történelem-néprajz szakon a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát. A szolnoki Damjanich János Múzeumban eltöltött év után a miskolci Herman Ottó Múzeumban muzeológusként, majd 1973-tól megyei múzeumigazgató-helyettesként dolgozott.

1979-től 1989-ig igazgatóként irányította az egri Heves Megyei Múzeumi Szervezetet, 1989-től a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetőjeként dolgozott. Nyugdíjba vonulásáig 1996-tól volt a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója.

Elismert tudományos kutató volt, doktori címét 2018-ban szerzete a Magyar Tudományos Akadémián. Oktatott az Egri Tanárképző Főiskolán, a Miskolci Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Több tudományos és szakmai szervezetben töltött be vezető pozíciót. Elnöke volt a Magyar Néprajzi Társaságnak, az MTA Néprajztudományi Bizottságának, a Győrffy István Néprajzi Egyesületnek, alelnöke a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesületnek. Kiemelkedő munkájáért számos kitüntetésben részesült.

 

 

Forrás: ma.hu