EN facebook

Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! - Réber László irodalmi illusztrációi

KIÁLLÍTÁS

2020-06-27 12:00

Réber László illusztrációi generációk óta velünk élnek. Azok a szülők, akik a Janikovszky-könyveken nőttek fel, tovább adják gyerekeiknek azokat, és akik kinőttek már a gyerekkönyvekből, szépirodalmi illusztrációit viszik magukkal tovább. Réber László rajzai, úgy tűnik, nem avulnak el sosem, mert nem múlik az a jellegzetesen közép-európai életérzés sem, amiben teremtek. Sajátjuk az ironikus és a groteszk világnézet, ami mifelénk jobbára a túlélés záloga. Olyan művészet az övé, ami kis helyen is elfér, akár egy keskeny kis kötetben, ami jól megbújik a zsebünkben, Örkény Egypercesek mondjuk, Réber rajzaival, keserédes napokra, egy falatnyi otthonosan abszurd a mindennapokra.

 

A Budavári Önkormányzat különleges kiállítással szeretne adózni Réber László grafikusművész emlékének a Virág Benedek Ház kiállítótermében, olyan helyszínen melyet egyre többen kezdenek megismerni az első kerületben és azon túl. A kiállítás kurátori munkájára a kerületben élő Révész Emese művészettörténészt kértük fel, akinek szakterülete a sokszorosított művészi grafika mellett a könyvillusztráció is. A szintén kerületünkben élő Babos Bertalan Zsili képzőművészt, akit főleg a fiatalabb generáció ismerhet bíztuk meg a kiállítás látványtervezével és művészeti kivitelezésével. A kiállítás Réber László lánya, Widengård Krisztina támogatásával és hozzájárulásával készült. A tárlathoz családi és szakmai programokat tervezünk, melyekről az Önkormányzat honlapján és facebook oldalain lehet majd tájékozódni az érdeklődőknek.


Réber minimalista, filozofikus rajzai kiváltképp jól illeszkednek olyan írók világához, mint Örkény és Vonnegut. Tárlatunk Réber két nemzedéktársát, Örkény Istvánt (1912-1979) és Kurt Vonnegutot (1922-2007) emeli ki, két olyan írót, akik Réberhez hasonlóan megjárták a második világháború poklát. Művészetük közös jellemzője a stílus puritán egyszerűsége, a groteszk, szatirikus hangnem mélyén megbújó emberismeret és humanizmus. A kiállítás középpontjában Örkény István Egyperces novellák című gyűjteményéhez készült illusztrációk állnak. A külföldi szerzők közül Mihail Bulgakov és Kurt Vonnegut műveihez készült illusztrációkat emeltük ki.

 

A tárlat különlegessége az egyedi látvány, amely Babos Bertalan Zsili grafikus- és festőművész falfestményeinek és installációinak köszönhetően új összefüggésekbe állítja az illusztrációs grafikákat. E rajzok leginkább a könyvek lapjairól ismertek, eredeti példányaik tenyérnyi méretű grafikák, melyek nagy része mára elveszett. A bemutatott illusztrációk egy része a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber-gyűjteményéből származik, más részük kinagyítva, Babos Bertalan Zsili képzőművész falfestményei révén, vagy fotómásolatban jelenik meg. Ezzel is szerettük volna bizonyítani Réber tenyérnyi grafikáinak monumentalitását, hogy a kicsiny grafikák önálló alkotásként, plakát méretben is kiválóan érvényesülnek.

 

Sajtó vezetés: 2020. június 28., 16.30

 

Szabad téri megnyitó: 2020. június 28. 18.00

 

 

A sajtó vezetésen és a megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött:
regisztráció@budavar.hu

 

Helyszín: Virág Benedek Ház (1013 Budapest, Döbrentei u. 9.)

 

A tárlat kurátora és a kísérő szövegek írója: Révész Emese, művészettörténész
Látványtervező és az installációk alkotója: Babos Bertalan Zsili képzőművész
Grafikai tervezés: Rakusz Tamás


A tárlat ingyenesen megtekinthető 2020. október 01-ig, csütörtöktől-vasárnapig, 14-18 óra között.