EN facebook

Élményeket kínálnak a gyulai kiállítóhelyek a karantén idejére is

MÚZEUMOK NON-STOP

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont az Erkel emlékház online tárlatvezetésére hívta fel a figyelmet! A két gyulai kiállítóhely már korábban csatlakozott a #maradjotthon kezdeményezéshez. Az intézmények segíteni szeretnének abban, hogy a kényszerű otthonmaradás minél könnyebben elviselhető, egyúttal a körülmények ellenére minél élményszerűbb lehessen.


Az Almásy-kastély már régebben közzétette online tárlatvezetését, amelyben Szilágyi Sándor történész mutatja be az épületet, illetve a látogatóközpont állandó tárlatát. A videó különlegessége, hogy nem egyszerű virtuális túráról van szó, amellyel sok más kiállítóhely esetében is találkozni, hanem pontosan visszaadja a helyszíni tárlatvezetés élményét. A szakember szavait hallgatva a felhasználó ugyanis önállóan körbe tud nézni a helyiségekben; asztali gép, laptop esetében az egérrel, mobil eszközökön az ujjával, vagy pusztán a kijelző forgatásával.

 

Gyula másik kiállítóterének, nemzeti himnuszunk zeneszerzőjének szülőháza, az Erkel Ferenc Emlékház is megismerhető a fenti módon, Szappanos Gábor történész bemutatásában. Itt pedig az emlékház virtuális túrája is megtekinthető.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont online tárlatvezetése

Az Erkel Ferenc Emlékház online tárlatvezetése


A Gyulai Almásy-kastély is csatlakozott a múzeumok új, formabontó kihívásához! A @tussenkunstenquarantaine nevű ragyogó holland Instagram oldal dobta fel a követőinek, hogy a karantén idején otthonukban alkossanak újra festményeket. Az ötletgazda arra biztat, hogy a koronavírus miatti bezártság idején a felhasználók 3 otthoni tárgy segítségével reprodukáljanak egy általuk kiválasztott festményt. A jópofa kezdeményezéshez az amszterdami Rijksmuseum majd a Los Angeles-i Getty Museum is csatlakozott – őket követve a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is közzé tette felhívását a témában!

emlékezet, kiállítás, látogató, múzeumtörténet, örökségvédelem, történelem
2020-03-22 07:00
gyarapodás, gyűjtemény, képzőművészet, muzeológia, tárgy
2020-04-01 12:00
emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, #muzeumozzaszobadbol, tárgy
2020-04-08 13:00