EN facebook

„Ember alkotta furcsaságok” - Színművészek tolmácsolásában elevenednek meg a tárgyak a Néprajzi Múzeum új audio guide-jában

FEJLESZTÉS

2023-01-13 07:00

A Néprajzi Múzeum Megérkeztünk című tárlatában a legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig szerepelnek különleges tárgyak, melyek történetét most neves színművészek tolmácsolásában lehet megismerni. Hegedűs D. Géza, Kováts Adél, Őze Áron és Pokorny Lia „kalauzolják” a látogatókat az audio idegenvezetésen, ahol a szakrális afro-brazil amulettől turai menyasszonyi koszorúig, muszlim kendőtől finn varázslódobozig izgalmas tárgyak titkait tárják fel.

 

A tárlat az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről beszél, egyszerre mutatva be egzotikus kultúrák tárgyait és a magyar paraszti kultúra emblematikus emlékeit. A kiállítás anyagából most 12 kiemelt tárgy izgalmas történetét hallgathatjuk meg a Néprajzi Múzeum androidra és IOS-re letölthető mobilalkalmazásban.

 

A művészek színészeten kívüli kalandozásaiban új színfoltot jelentett a szubjektív tárlatvezetésnek is tekinthető feladat. A társművészeti együttműködés inspirálólag hatott a kurátorokra és színészekre egyaránt – a felvételeket termékeny közös gondolkodás előzte meg, melynek eredményeként mindegyik színművész kiválasztotta kedvenc tárgyait. A múzeum különleges kiállítása, mely a sámándobtól a hímzett cifraszűrig, az amur-vidéki halbőr ruháig számos exkluzív tárgyat felvonultat, a négy művész személyes közreműködésének köszönhetően új réteggel gazdagodik.

 

Kováts Adél

Fotó: Falus Kriszta


Kováts Adél például olyan hímzett dísztörölközőről mesél, ami különleges helyet foglal el a népi feliratos tárgyak között. A textíliákba öltött feliratok elsősorban a tulajdon jelzésére szolgáltak, a hartai díszkendő egyedisége viszont abban rejlik, hogy feliratát rendkívüli égi és földi jelenségek ihlették. Pokorny Lia többek között például a sopron környéki zsidó bocskor történetét ismerteti, mely a halicá, az elbocsátás szertartásának legfontosabb kelléke, ami után az özvegy szabadon választhat új házastársat.

 

Pokorny Lia

Fotó: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

 

Őze Áron szamurájkardja az Osztrák–Magyar Monarchia császári és királyi főkonzuljától származik Jokohamából, de az ő tolmácsolásában ismerhetők meg indián nyakdíszek és pipafejek is. Hegedűs D. Géza pedig például a történeti Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelyének, a felvidéki Sasvárnak a kegyszobráról mesél.

 

Hegedűs D. Géza

Fotó: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café


„Ami vonzó a kiállítás anyagában, hogy a néprajzi tematikák egyetemes szinten demonstrálódnak.” – hangsúlyozta Hegedűs D. Géza. „Ráadásul a kiállítás civilizációs szinten értelmezi a néprajzi kultúrát, s itt a humanitás létformáinak ezerszínű gazdagságával találkozhatunk, benne a mi Kárpát-medencei hagyományainkkal is.”


A Néprajzi Múzeum appjában az audio guide mellett térkép, jegyvásárlás, kiállításismertető és katalógus funkciók is elérhetők. Az audioguide megvásárolható az etnoshop.hu oldalon is.

 

 

 

Borítóképen: Őze Áron

Fotó: Gordon Eszter

digitalizáció, #muzeumozzaszobadbol, néprajz
2022-05-18 20:30
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma
2022-12-14 20:00
gyarapodás, gyűjtemény, muzeológia, néprajz, tárgy
2021-05-05 15:00