EN facebook

Emlékhelyek napja a gyulai várban

PROGRAMAJÁNLÓ

Idén egy vasárnapi napon, június 20-án rendezik az Emlékhelyek napját. Az országos programsorozat a magyar történelem és kultúra kiemelt fontosságú helyszíneire kívánja felhívni a figyelmet. Történelmi emlékhelyként idén is részt vesz a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett eseményen a gyulai vár. Június 20-án délelőtt tíztől délután négy óráig várják programok az érdeklődőket.

 

A történelmi emlékhelyek az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is.


Jelenleg 20 nemzeti emlékhely és 50 történelmi emlékhely – utóbbiak között a gyulai vár – található az országban. Ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el.


A gyulai vár az első Emlékhelyek napja (azaz 2016) óta kapcsolódik az országos kezdeményezéshez. Ahogyan az elmúlt esztendők programjain és a mindennapokban is, a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglaváraebben az évben is a középkori élet és az 1566-os gyulai történések bemutatására helyezi a hangsúlyt.


A programokon várbelépővel lehet részt venni.

 

 

A részletes gyulai programsor:

 

10.30 Kézenfog a történelem – tárlatvezetés
11.00 „Szép solymok, vad rárók” – solymászbemutató
12.30 Interaktív előadás a 1566-os ostromról (a fegyvertárban és a gyilokjárón)
13.30 Kézenfog a történelem – tárlatvezetés
15.00 Címer-olvasó. Címertani előadás a lovagteremben
10.00 órától Műhelymunka a scriptoriumban – középkori lúdtollal írás

 

A vár előtt egész napos fegyverbemutató a Kerecsényi László Hagyományőrző Íjász Egyesület közreműködésével.

 

Helyszín: Gyulai Vár

 

gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló
2021-02-04 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2021-06-07 14:00
bővítés, helytörténet, kiállítás, régészet
2019-03-09 09:00