EN facebook

Eötvös Loránd nyomában Pestszentlőrincen - akadályverseny a világhírű fizikus élete nyomán

2019-05-24 19:00

2019 tavaszán Budapest XVIII. kerületének általános iskoláiban közel 800 diák vehetett részt a Tomory Lajos Múzeum munkatársai és a Csontváry Általános Iskola fizika tanára, Rutthner Attila által tartott, „Eötvös Loránd nyomában” elnevezésű rendhagyó fizikaórákon, így emlékezve meg a pestszentlőrinci kötődésű tudós halálának 100. évfordulójáról. A projekt lezárásaként a múzeum egy félnapos akadályversenyt szervezett, melyen 9 iskola 150 tanulója vett részt.

 

 

 

Csupán a májusi napsütés csalogatta ki a szabadba diákokat és tanáraikat, a Tomory Lajos Múzeum idén Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett akadályversenyt a kerület 7-8. osztályos diákjai számára, melyre a kerület 9 iskolájából 39 csapat, 150 tanuló jelentkezett. A résztvevőknek Eötvös Loránd pestszentlőrinci életével, tudományos munkájával, a sportban és turisztikában betöltött szerepével kapcsolatos játékos feladatok sorát kellett minél ötletesebben megoldaniuk. A verseny szervezőinek célja az volt, hogy a diákok megismerjék, átéljék Eötvös tudósi munkásságát, életének, tevékenységének sokszínűségét, egyszerű fizikai kísérletek elvégzésével élvezetes formában értsék meg a természettudományos gondolkodást, méghozzá az „ép testben ép lélek” szellemében. A Tomory Lajos Múzeum munkatársainak munkáját számos intézmény és szervezet, a helyszíneken közel 30 önkéntes közreműködő segítette.

A Kossuth téri református templom alagsori kultúrterme már korán reggel megtelt a regisztráló csapatokkal. Itt a zsűri tagja, Lőrincz Henrik csillagász és Cziráki Melinda múzeumpedagógus, a verseny főszervezője köszöntötte a csapatokat, kísérőket, szervezőket és közreműködőket. Ezután az összegyűltek az Eötvös parkba, Eötvös Loránd egykori villájának helyére vonultak, ahol a zsűri tagjai Kuba Gáborral, az Eötvös Általános Iskola igazgatójával elhelyezték a talapzaton a versenyre benevező csapatok emlékszalagjait. Ezután a csapatok már valóban Eötvös nyomában járhattak: különféle helyszíneken válaszlevelet fogalmaztak Eötvös felesége, Gizella nevében, a Múzeumsarokban egy eredeti Eötvös-Pekár inga várta őket (a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jóvoltából), melyhez reklámszöveget készítettek. A lovas kocsi, melyre felülhettek, Eötvös, korabeli közlekedési eszközét idézte fel, és a tudós-hobbifotós háromdimenziós képeinek apropóján 3d-s, virtuális felfedező sétát tehettek az Eötvös emlékmúzeum termeiben a megfelelő szemüveg segítségével a Lőrinci nagykönyvtár számítógépein. Utóbbit az MTA SZTAKI fejlesztésének jóvoltából, az EÖTVÖS100.hu oldalon keresztül.

 

 

 

Az akadályverseny fontos állomása volt a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola tornaterme, ahol a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club tagjai játékos sorversenyekkel készültek. A Club története szorosan összefonódik Eötvös Loránd nevével, hiszen ő volt a BEAC első elnöke, így a gyerekek ezen a helyszínen a tudós személyiségének egy újabb színfoltjával is megismerkedhettek. A versenyen nem csak kreatívnak kellett lenniük a résztvevőknek, de a végeredménybe az egyes állomásokra való pontos érkezés is számított. Az akadályverseny végállomása az Eötvös Loránd Általános Iskola volt, ahova a gyerekeknek önállóan, térkép segítségével turista jelzéseket követve kellett eljutniuk, melyet a Téry Ödön Túra Club tagjai helyeztek ki. Így Eötvös, a magyar turizmus fejlesztésében betöltött szerepéről is megemlékezhettünk.

 


A változatos feladatok után a gyerekcsapatok befutottak a célba, az Eötvös iskola tornatermébe, ahol Eötvös Loránd egyik első kutatási területével, a folyadékok felületi feszültségével kapcsolatos kísérleteket végezhettek Ruthner Attila, a Csontváry Általános Iskola fizika tanárának vezetésével. A résztvevők nem most találkoztak először Attila bácsival és a felületi feszültség jelenségével, hiszen az akadályverseny egyben lezárása is volt annak a projektnek, amelyet a Tomory Lajos Múzeum idén márciusban indított. Két hónap alatt a kerület 12 általános iskolájában 41 osztály és 900 tanuló vehetett részt egy rendhagyó fizika órán, amelyen Attila bácsi a múzeum munkatársaival játékos formában, látványos fizikai kísérleteken keresztül mutatta be Eötvös Loránd életét és munkásságát.
 
A verseny végén a feladatok értékelését a 3 tagú szakmai zsűri végezte el a lehető legnagyobb odafigyeléssel. A zsűri tagjai Hála József a Honismeret c. folyóirat főszerkesztője, a Földtani Intézet nyugalmazott munkatársa, a Földtani Tudománytörténeti Gyűjtemény vezetője, geológus, etnográfus, Kovács Péter geofizikus, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársa, Lőrincz Henrik csillagász, az Élet és Tudomány és a Természet Világa szerkesztője, a TIT Budapesti Planetárium szakmai vezetője voltak.

 



A díjakat ünnepélyes keretek között a XVIII. kerület alpolgármestere, Szarvas Attila és Kovács Péter adták át. A verseny tétje nem volt kevesebb, mint egy osztálykirándulás Siófokra. Az első helyezett a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola 8.b osztályából a Halálos 4-es csapata lett, a második helyezett a Bókay Árpád Általános Iskola 7.a osztályából a Serpenyők csapata, harmadik helyezést pedig a Vajk- sziget Általános Iskola 8.b osztályának csapata vihette el.

A kerület több intézménye részt vett a nagyszabású rendezvény lebonyolításában. Az Eötvös Loránd Általános Iskola, a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola, a FSZEK Lőrinci Nagykönyvtára, a Kossuth téri Református Egyházközség biztosították az akadályverseny helyszíneit a Tomory Lajos Múzeum mellett.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytára segítségével állíthattunk ki egy valódi Eötvös-Pekár ingát. A rendezvény kiemelt támogatója pedig a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc- Pestszentimre Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap voltak.

beruházás, gyarapodás, képzőművészet, kiállítás
2018-11-15 16:00