EN facebook

Erdélyi Gábor: Társításaim - Új kiállítás a Szentendrei Képtárban

KIÁLLÍTÁS

2023-09-29 07:00

Új kiállítást nyílik a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz tartozó Szentendrei Képtárban 2023. szeptember 30-án szombaton 17 órakor. Erdélyi Gábor TÁRSÍTÁSAIM című tárlatát Zsikla Mónika művészettörténész nyitja meg. Erdélyi Gábor a 90-es években induló művész, az ezredfordulón már generációjának egyik reprezentáns művésze, a képzőművészeti médiumok határterületeire viszi el a látogatót. 1999-ben a Velencei Biennálén A techné vállalása. Posztkonceptuális objekt-, illetve installációművészet Magyarországon című csoportos kiállításon képviselte hazánkat.

 

A nemzetközi irányzatok legfrissebb trendjeibe is gond nélkül illeszkedő műveinek alapkoncepciója, - a festészet nyelvén belül maradva, a túlzott gondolkodás állandó csapdájának határozott kerülése.

 

„A képek távol tartják magukat napi társadalmi, szociológiai, még inkább politikai felvetésektől és moralizálástól. Sőt, azon igyekszik, hogy a képzőművészeti struktúrákkal, trendekkel, felépített koncepciókkal, látványos sémákkal és ötletekkel is szemben álljon. Azért nem öntörvényűségre vagy anarchikus szemléletre kell itt gondolni, hanem inkább a szabadság nagyfokú alkalmazására gyermeki öröm létérzéssel és terhektől mentes tudással.[…]

 Az emberi ész alkotta szabályok tiszteletben tartása, de mégis a lehető legnagyobb mértékű tudatos elvonása a célom. Könnyű érzelmeken felül helyezkedő, tulajdonképpen az ismeretlenül mélyről jövő, sallangmentes idő nélküli cselekvés-történést igyekszem a képre vinni.”

 

Erdélyi Gábor olyan sorozatok formájában fejti ki a műfajának vizuális és elméleti kritikáját is érintő koncepcióit, amelyekben már nem működnek a művészettörténeti nyelvezet általános fogalmai. Egyetlen ponton tartja szigorú határok között tevékenységét, és ez a munkáinak végletekig professzionális technikai kidolgozottsága.

 

Alapkoncepciója szerint a művei „banálistól a szokatlanon át a fenségesig terjedő, többnyire illogikus kettősségek szimbiózisában válnak képekké. E munkák metaforák és tűnődések, miközben szándékaim szerint segítenek az életünkre vonatkoztatható pólusokat összebékíteni”.

 

Erdélyi olyan kölcsönhatásban álló képobjektek formájában fejti ki a műfajának vizuális, és elméleti kritikáját is érintő koncepcióit, amelyekben már nem működnek a művészettörténeti nyelvezet általános fogalmai. Egyetlen ponton tartja szigorú határok között tevékenységét, és ez a munkáinak végletekig professzionális technikai kidolgozottsága. Sajátos filozófiája az állítás (meggyőződés) és tagadás (kétely) kibillenthető egyensúlyát keresi, amely paradox módon a kép hiányát helyezi fókuszába, és téma helyett az üresség, a bizonytalanság és az elgondolás (idea) megjelenítésének igényén épül fel. Ebben az ambivalens rendszerben a művész egyik eszköze a képet óvni szándékozó tárolódoboz, és az ismeretlen, anyagiságában nem létező kép.

 

Erdélyi Gábor: Baleset, hiány, harmónia, 2021, akril, polikarbonát, fa, fém, 54×44×6,5 cm

 

A megvalósulás két végpontja – az áthatolhatatlan anyag (márvány) és a leheletfinom tüll fedte, keretbe foglalt anyagtalanság áttűnésének végtelen könnyűsége – között történik. A kiállítás egyik kulcsműve (és kakukktojása is) a tökéletesen kivitelezett, rendkívüli pontossággal megalkotott képek között egy hibás, sőt félbetörött objekt: a Baleset, hiány, harmónia című munka, amelynek látványosan megrepedt polikarbonát dobozkeretében metaforikusan fejeződik ki egy elmesélt élettörténet, a sérülés, a hiány, a lebegés után megtalált egyensúly vagy megnyugvás.

 

 

Erdélyi Gábor: Társításaim

IKON – Szentendrei Képtár, Fő tér 2-5.

2023. október 1. - december 31.

 

 

Megnyitó: 2023. szeptember 30. szombat 17:00

A kiállítást megnyitja: Zsikla Mónika művészettörténész

 

Kurátor: Muladi Brigitta

 

 

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK:

 

OKTÓBER 12. CSÜTÖRTÖK, 18:00

Kurátori tárlatvezetés Muladi Brigitta művészettörténésszel

Belépőjeggyel látogatható.

 

OKTÓBER 28. SZOMBAT, 17:00    18+

Múzeumi Mesék Nagy Luca coach-, és meseterapeutával

Belépőjeggyel látogatható.

 

NOVEMBER 9. CSÜTÖRTÖK, 18:00

A művész szemével: Erdélyi Gábor és a kurátor tárlatvezetése

Belépőjeggyel látogatható.

 

DECEMBER 29. PÉNTEK, 18:00

Finisszázs

Belépőjeggyel látogatható.

 

 

A kiállítás brosúrája

 

 

Erdélyi Gábor: Kilátás a márványra, 2022, akril, márvány, 60x45x2,3 cm, részlet

 

 

Borítókép:

Erdélyi Gábor: Éjjel-nappal, 2022, akril, vászon, selyem, tüll, 90×65 cm, részlet

építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2023-02-07 07:00
beruházás, bővítés, programajánló, téma
2023-09-16 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, örökségvédelem, téma
2023-09-28 14:00