EN facebook

Erre nem lesz elég egy lélegzetvétel!

Közeleg az OFF- Biennálé Budapest harmadik felvonása

2020-02-26 18:00

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre az OFF- Biennálé Budapest, a fesztivál 2020. április 24. - május 31. között lesz látogatható. A rendezvénysorozat öt héten át összesen 12, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körbe a LEVEGŐT! hívószó különféle művészeti olvasatait.

 

Az OFF- Biennále Budapest a legnagyobb független művészeti esemény Magyarországon. 2014-ben művészeti szakemberek kis csoportja azért vágott bele a közös munkába, hogy a múzeumok teréből kilépve egy közös platformot teremtsenek a magyar független képzőművészeti színtér szereplőinek, egy olyan nagyléptékű kulturális eseménysorozat szervezésével, amely állami támogatás nélkül, művészek, alkotócsoportok, művészeti szakemberek, kurátorok és önkéntesek összefogásával jön létre. Az OFF- Biennálé eddigi projektjei az időszerűségről tanúskodtak: társadalmi, közéleti témák mellett a környezetünkhöz fűződő viszonyunk kérdése is helyet kapott.

 

Fotó: OFF-Biennálé Budapest

 

A LEVEGŐT! című harmadik kiadás kiindulópontja József Attila azonos című, 1935-ben írott verse. A 2020-as OFF- Biennálé programjában 12 olyan komplex projekt kerül bemutatásra, amelyek nem csupán rámutatnak a jelenünk sürgető problémáira, hanem a kritikán túlmenően a jövőbe tekintenek, játékos és kézzelfogható megoldási javaslatokkal is élnek. Ezúttal kevesebb, ugyanakkor komplexebb projektre koncentrálva, melyeket az OFF közösen szervez és hoz létre a projektek kezdeményezőivel. Az OFF kurátori csapata minden kérdésben szorosan együttműködik a művészekkel, főként a nemzetközi programokon, és segíti a projektek hazai és nemzetközi láthatóságát. 

 

 

A megvalósuló alkotások közül, vannak amelyek kifejezetten a földi klíma drámai változásaira reflektálnak, a városi környezet és a természet összefüggéseiben, vagy éppenséggel a természet kizsákmányolása helyett a lehetséges fenntartható energia-bevonások és a közösségi együttműködés lehetőségeit vizionálják. A felmerülő társadalmi kérdések, – nemzeti sorsok, perifériára szoruló közösségek, történelmi zsákutcák, elferdített tények, mítoszok –  lehetséges csapdái épp úgy megjelennek és hangsúlyossá válnak a létrejövő munkákban, mint a Föld egészére vonatkozó jelenségek kritikája. A kritika ebben az esetben nem cél, hanem alapállás.

 

A LEVEGŐT! cím felszólít mindannyiunkat arra, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért is tennünk kell, és hogy nagy levegőt véve most kell munkához látni. Csak így, közösen tudjuk megőrizni-megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni.