EN facebook

Esterházy kincsek az Iparművészeti Múzeumban - Kurátori tárlatvezetés az Opus 735 kiállításon

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-09-01 19:00
Egy kivételes műtárgyegyüttest mutat be és a hozzá kapcsolódó, ismert-ismeretlen történeteket osztja meg velünk péntek délután az Opus 735 - A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain című kiállítás kurátora, Pandur Ildikó. Az Iparművészeti Múzeum néhány hétre újranyitott épületében az Esterházy-kincstár 16. századtól gyarapodó gyűjteményének a II. világháborúban megsérült és szétroncsolódott darabjai láthatóak.
 
Kurátori tárlatvezetés időpontja: 2022. szeptember 2. 17 óra
 
A tárgyak egy része jóvátehetetlenül megsemmisült; a maradványokat Esterházy Pál herceg kérése szerint az Iparművészeti Múzeumba szállították. Az Üllői úti épületbe érkezőket egy fotómontázs is informálja a múzeumban több mint hetven éve folyó munkáról, amely a múzeum restaurátorműhelyeiben generációkon át - és napjainkban is zajló - helyreállítási munkát örökíti meg.
 

 

A tárlat mindamellett, hogy újjászületésükre váró műtárgyakat mutat be, az épület szempontjából is új felfedezéseket tartogat: a 20. század eleje óta nem látható, de nemrég felfedezett mennyezeti festések is a felszínre kerültek, amelyeket több mint 100 éve nem láthatott a múzeumba járó közönség.
 
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, látogató
2022-07-28 07:00
design, gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló
2022-06-24 11:00