EN facebook

Ezt látták a csillagok… - Régészeti állandó tárlat nyílik a Damjanich János Múzeumban a Magyar Géniusz Program támogatásával

KIÁLLÍTÁS

2023-08-25 16:00

Ezt látták a csillagok - Másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok megyében címmel új régészeti állandó kiállítás nyílik a Damjanich János Múzeumban.


A Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kiemelkedő régészeinek munkásságát ismertető tárlat a szolnoki intézményben jelentős szerepet betöltött öt személy, – Hild Viktor, Balogh Béla, Kaposvári Gyula, Csalog Zsolt és Stanczik Ilona – életútját összegzi. A nagy elődök által gyűjtött és leltározott leletek, kéziratos naplók, eredeti felvételek hitelesen jelenítik meg a 19. és a 20. század régészeti mozgalmait. A Damjanich János Múzeumban dolgozó szakemberek tudományos kutatásai és ásatásai indították el a megye múltjának felfedezését, pályafutásuk és ásatási tevékenységük a mai napig fontos része az intézménynek. Méltán nevezhetjük őket a szolnoki régészet géniuszainak. A kiállítás központi egysége az a fiktív temető, ahol 19sír mutatja be a különbözőtemetkezési módokat. Az ásatásokból válogatott tárgyak és eszközök érzékeltetik, hogy hová jutott el a múzeum régészeti gyűjteménye a 21. századra.

 

A csontvázas sírok a megemelt ácsszerkezetű dobogóba süllyesztve vannak megjelenítve, ezeket biztonsági üveglapok, üvegburák fedik. A kiállításban a hamvasztásos sírok pedig az ablaksor melletti előtétfalba kaptak helyet.

 

 

A temetkezési formák közül legérdekesebb az a rézkori kurgán, amiből kívülről csak egy sírkamrát szemlélhetünk, benne viszont megjelenik a sírba helyezett felöltöztetett bábu.

 

 

A hamarosan megnyíló tárlat különlegessége a teljesen elsötétített térben kialakított hatalmas éjszakai csillagos égbolt, ahol felismerhető csillagképek várják a látogatókat. Utóbbi egyben a kiállítás címére utal, amelyben a csillagok kifejezés a megyei géniuszok régészetben betöltött, a szakma által elismert szerepét jelzi.

 

 

A Magyar Géniusz Programban elnyert támogatásból megvalósuló kiállítás 2023. szeptember 28-án 15 órakor nyílik a Damjanich János Múzeumban.  

 

 

Képek: Ádám Adrienn

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, Magyar Géniusz Program, múzeumtörténet, régészet, téma
2022-12-07 16:00
gyűjtemény, helytörténet, irodalom, képzőművészet, múzeumandragógia, műhely, néprajz
2023-07-13 19:00