EN facebook

Felugró ablak - Biró Dávid új tárlata a mesterséges intelligenciáról a szentendrei PhotoLabban

KIÁLLÍTÁS

2023-11-16 18:00

Ugye, riasztó a gondolat, hogy az embert jobban ismeri a telefonja, mint ő saját magát, hiszen digitális lábnyomunkban benne van minden kommunikációnk, ismerősünk, személyiségünk és napi érdeklődésünk. Életünket nagyrészt online felületeken keresztül bonyolítjuk, ami miatt az emberről jelentős mennyiségű adat keletkezik. Megfigyelünk és megfigyelnek. Biró Dávid új kiállítása a szentendrei PhotoLabban arra keres választ, hogyan változtatják meg gondolkodásunkat az AI-eszközök.

 

Az információ értékes áru. A technológiának köszönhetően pedig több millió terrabájt található az interneten. A mesterséges intelligencia (AI) eszközei, például a ChatGPT, most már a mi nevünkben kezelik ezeket az információkat – összegyűjtik, összefoglalják, majd visszaadják nekünk. De az információkezelés mesterséges intelligencia felé történő „kiszervezése” – bármilyen kényelmes is – következményekkel jár. Nemcsak azt befolyásolhatja, hogy mit gondolunk, hanem potenciálisan azt is, hogyan gondolkodunk. Mi történik egy olyan világban, ahol a mesterséges intelligencia algoritmusai döntik el, hogy milyen információkat örökítsenek meg, és mi maradjon meg?

 

Biró Dávid: Felugró ablak, 2023

 

Biró Dávid: Update Notice #01, 2020

 

A generatív AI-eszközök több száz gigabájtnyi már meglévő adatot felhasználó modellekre épülnek. Ezekből az adatokból megtanulják, hogyan hozhatnak önállóan létre szövegeket, képeket, hang- és videótartalmakat, és a „legvalószínűbb” válasz összegyúrásával válaszolhatnak a felhasználói kérdésekre. Hogyan változtatják meg gondolkodásunkat a generatív AI-eszközök – különösen a személyünkre szabottak?

 

Biró Dávid: Felugró ablak

PhotoLab - Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

A kiállítás nyitva: 2023. november 18. — 2024. március 14.

 

Kurátor: Prosek Zoltán

Kurátor asszisztens: Eged Dalma

 

Megnyitó: 2023. november 17. péntek, 18:00

A tárlatot megnyitja: Sárai Vanda esztéta

A vendégeket köszönti: Kigyós Fruzsina, a Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti osztályának vezetője

 

A kiállítás megtekinthető csütörtöktől vasárnapig 10:00-18:00 óra között!

 

Biró Dávid: Captcha #04, 2023

 

Az év kiállítása, díj, konferencia, műhely, Pulszky Társaság, téma
2023-11-14 11:00