EN facebook

Fesztiválhét és aukciós kiállítás a FUGA Építészeti Központban

2019-09-30 19:00

 

 

Izgalmas programsorozattal készül megünnepelni fennállásának tizedik évfordulóját a FUGA – Budapesti Építészeti Központ. A Budapesti Építészeti Központ által működtetett, önfinanszírozó, kulturális-információs centrum, röviden a FUGA, egy évtizede várja szakmai és társművészeti, zenei programokkal, képző és fotóművészeti kiállításokkal az érdeklődőket Pest szívében, a Petőfi Sándor utca 5. szám alatt, a Katona József színházzal szemben. A szecessziós bejárat és utcára nyíló impozáns ablaksor mögött kiállítótér és kávézó, valamint a város legnívósabb építészeti, várostörténeti könyvesboltja található. Október első hetében a ház tizedik születésnapja, valamint az Építészet Világnapja alkalmából változatos programokkal várják a közönséget. A FUGA megújult honlapján megtalálható a gazdag programválaszték. A ház sikeres tíz évének megünneplése, valamint további működésének biztosítása végett 2019. október 5-én és 6-án jótékonysági árverést szerveznek.

 

 

 

A FUGA kiállítótereiben október első hetében a jótékonysági árverésre felajánlott műtárgyakat lehet megtekinteni. A műveket maguk az alkotók, az örökösök, olykor a gyűjtők bocsájtották az Építészeti Központ rendelkezésére, hogy az eladásból befolyt összeggel a ház következő tíz évének költségvetését biztosítsák. Építészeti tervrajzok, fotók, festmények, iparművészeti tárgyak, irodalmi és filozófiai tárgyú kéziratok, kották egyaránt szerepelnek a kalapács alá kerülő tételek között, ezzel is tanúsítva a FUGA arculatának sokszínűségét és baráti, támogatói körének sokoldalúságát. A fotókiállítás és árverés négy jelentős párdarabja Rodolf Hervé (1957-2000) és Lucien Hervé (1910-2007) két-két alkotása. Az apa és fia fotográfiai munkájából 2019. október 7-én önálló kiállítás is nyílik majd a FUGA-ban Gebauer Imola és Judith Hervé kurátorok szervezésében. A fotótételek közül kiemelném továbbá Kenéz György (1958) „Kétszólamú fúga” című digitális printjét, valamint Keleti Éva (1931) Gobbi Hildáról készített felvételét.

 

 

Keleti Éva (1931): Gobbi Hilda a dunabogdányi nyaralója kertjében 1973, 40x30 cm, giclée print, szériaszám nélkül

 

A képzőművészeti szekcióban, a teljesség igénye nélkül, Fehér László, FeLugossy László, Gróf Ferenc, Hecker Péter, Károlyi Zsigmond, Keserű Ilona, Király Gábor, Konok Tamás, Klimó Károly, Kovács Lola munkáit lehet megtekinteni. Aki előre szeretne tájékozódni az árakról és a kiállító művészekről, annak érdemes megnyitnia a FUGA honlapján az árverési tételek katalógusát. Az árverésre bocsájtott tételek harmadik jelentős csoportját a kéziratok, könyvek, kották alkotják. Több mint száz autográf, szignált kézirat és könyv kerül kalapács alá, többek között Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Petri György, Tóth Krisztina, Földényi F. László, Várady Szabolcs, Vajda Mihály írásaiból. Költők, írók, filozófusok munkái mellett természetesen az építész szakma is képviselteti magát. Számos remek tervrajzot, urbanisztikai grafikát, építészeti makettet lehet megtekinteni és megvásárolni hazai kortárs és huszadik századi építészirodák munkáiból.

 

 

2019. október 7-én az Építészet Világnapján Mélyi József, Spiró György és Vajda Mihály köszönti a házat, majd több kiállításmegnyitóra kerül sor a FUGA tereiben. A nap zárásaként Robert McCarter amerikai építészettörténész, a Marcel Breuer nagymonográfia szerzője tart előadást Marcel Breuer: Last of the First Moderns / First of the Last Moderns címmel. Az Építészet Világnapja alkalmából az Építészfórum is a FUGA-ban állomásozik a héten, Somogyi Krisztina beszélgetőtársai Magyar Péter, Moravánszky Ákos, Zoboki Gábor, Erick van Egeraat, Kas Oosterhuis, Zoboki Gábor és mások lesznek. Kovács Dániel „Maholnap” című sorozatban fiatal magyar építészekkel, illetve építészirodákkal beszélget a magyar építészet helyzetéről. A születésnapi programsorozat részletes eseményeiről és a héten nyíló kiállításokról a FUGA honlapján lehet tájékozódni: http://fuga.org.hu/esemenyek/. A hétvégi aukciós kiállítás tételeit két válogatásban, az alábbi linken lehet böngészni: képzőművészet, fotóművészet.

 

FUGA Budapesti Építészeti Központ

Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5.

2019. szeptember 7 – október 4.

 

Árverés ugyanott a nagyteremben:

2019. október 5-én szombaton:

délelőtt 11.00 képzőművészet,

délután 15.00 órai kezdéssel fotó.

 

2019. október 6-án vasárnap:

délelőtt 11.00 órakor design, plakát, plakett, kézirat, kotta, könyv,

délután 15.00 órakor építészeti rajz és makett kerül árverezésre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szilágyi Lenke (1959): Üllői balerina, 2016, 24x40 cm, giclée print 20/6