EN facebook

Fesztiválozó múzeum – építészet és műemlékvédelem a Művészetek Völgyében

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-07-05 07:00

Az építészet közös örökségünk – ennek bemutatására vállalkozik a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), amely ezúttal a 33. Művészetek Völgye Fesztiválra kitelepülve szólítja meg a nagyközönséget.

 

Az intézmény idén először vesz részt a Balaton-felvidék legnagyobb összművészeti fesztiválján, amely július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön várja a kultúra szerelmeseit. A fesztiválszervezők évről-évre egyre színesebb programkínálatot vonultatnak fel, legyen szó koncertekről, irodalmi-, és színházi előadásokról, vagy éppen táncházról. Emellett a legkisebbek is számos gyermekprogramon vehetnek részt, tehetik mindezt népi műemlékekben gazdag, mégis természetközeli környezetben. 2024-ben több fővárosi és vidéki múzeum is bemutatkozik a rendezvénysorozat keretében.

 

A MÉM MDK a fesztivál teljes ideje alatt Kapolcs Fő terén, a MűvészVölgy Kúria tetőterében várja az építészet és műemlékvédelem iránt érdeklődőket. Programjai között kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozás, előadások, workshop és vezetett séták is szerepelnek.


Az építészet vonzásában – múltunk és jelenünk címet viselő kiállítás az intézmény kezelésében lévő, több mint másfél évszázados múlttal rendelkező gyűjteményekből merít, amely műemléktípusok szerint mutatja be a Kárpát-medence magyar vonatkozású épített örökségét az archívum leglátványosabb fotóin, tervrajzain és egyéb dokumentumain keresztül. A kiállításhoz, illetve az építészet tárgyköréhez kapcsolódóan minden délelőtt és délután múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehet részt az óvodás és iskolás korosztály, ahol a környékbeli épületek megismerése mellett akár saját házukat is megtervezhetik.

 

Kapolcs, evangélikus templom tornya. Fotó: Galamb Zsuzsanna, 2024

 

Az intézmény munkatársainak jóvoltából lehetőség nyílik a MÉM MDK mindennapi tevékenységének a megismerésére, akik minden délután előadások keretében mutatnak ízelítőt egy-egy kutatási projektről, gyűjtemény-egységről, illetve a területhez kapcsolódó szakmák szépségeiről.

 

Minden érdeklődő betekintést nyerhet a műemlék- és épületfotózás történetének elméleti és gyakorlati megközelítéseibe, megismerheti a magyar műemlékvédelem kihívásokkal teli múltját, valamint annak működése során keletkezett, napjainkig gyarapodó műemléki gyűjteményeket.

 

A felsőörsi római katolikus templomról készült archív felvétel az 1930-as évekből

 

Szó esik majd a múzeumi kommunikációt érintő kihívásokról, továbbá a muzeális intézmények közösségi médiában való megjelenítéséről is. Emellett a nők magyar építészetben betöltött szerepéről szóló, a Magyar Építész Nők kutatási projekt részeredményeibe is betekintést nyerhet a fesztiválozó közönség.

 

Műtermi fotózás a Fotótár egyik legrégebbi üveglemezéről. Fotó: Nyirkos Zsófia, 2024

 

A MÉM MDK Magyar Építész Nők kutatási projektjének vizuális anyaga

 

A Városligeti fasorba tervezett új múzeumkomplexumról az intézmény igazgatója, dr. Almássy Kornél tart előadást, amely során a tervpályázat részletei, valamint a jövőbeli Magyar Építészeti Központ és Múzeum egyaránt ismertetésre kerül.

 

 A BIVAK és a Tér és Forma Építész Iroda I. díjas pályaműve a Magyar Építészeti Központ és Múzeum pályázatán, 2023

 

A MűvészVölgy Kúria falai mögül kilépve a MÉM MDK műemléki szakértő munkatársai Kapolcs és Taliándörögd műemlékeit faluséták keretében mutatják be. A résztvevők interaktívan ismerkedhetnek meg az építészet alapfogalmaival, a vezetés során azt is megtudhatják, hol van egy épület szemöldöke, vagy köténye.


Egy épület felmérésének és tudományos kutatásának a módszereiről termes előadáson hallhatnak érdekességeket a látogatók, de emellett szakemberek útmutatásával a taliándörögdi klastromnál a gyakorlatban is lesz lehetőség kipróbálnia műszeres mérés mikéntjét.

 

Taliándörögd, klastrom. Fotó: Kovács Evelin, 2024

 

Az intézmény színes programkínálata minden korosztály számára tartogat újdonságot, így kicsik és nagyok is megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő szabadidős tevékenységet. A családok körében is népszerű Művészetek Völgye Fesztivál a nyári szünet egyik csúcspontja lesz.

 

A program pontos részleteiről a muveszetekvolgye.hu és a memmdk.hu honlapokon tájékozódhatnak. 

 

 

A szerző a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszék Muzeológia mesterképzés hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

 

 

Borítókép:

ArchiKids Budapest - VárosÁlmodók fesztivál, Walter Rózsi-villa. Fotó: Wachsler Vica, 2023

Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2024-01-16 19:00
építészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2021-06-15 10:00
Egyetemisták a múzeumról, építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2024-01-15 19:00