EN facebook

Föld napja 2021: kurátori párbajra fel!

FELHÍVÁS

2021-04-14 16:00

Ünnepeljük ismét együtt a Föld napját 2021. április 22-én, online: a tavaly itthon is hatalmas sikernek örvendő, Föld napja alkalmából szervezett #MuseumsGoGreen múzeumi és közgyűjteményi felhívást idén újra meghirdeti a MuseumsForFuture! A ünneplés középpontjában idén is a zöld logók, a zöld gyűjteményi tárgyak, valamint a #MuseumsGoGreen jelige állnak.

 

A világ legünnepeltebb környezetvédelmi napjához kapcsolódva, tavaly, 2020-ban, a Ki Culture és a MuseumsForFuture által meghirdetett nemzetközi #MuseumsGoGreen és #GreenWeek felhíváshoz a legtöbben Magyarország múzeumaiból csatlakoztak. A közösségi média oldalak zöldbe borultak: zöld múzeumi logók és zöld gyűjteményi tárgyak tucatjai kerültek megosztásra. Fantasztikus volt figyelni a lelkesedést, az összefogást, mellyel a múzeumok tárgyaikon keresztül hívták fel mindannyiunk figyelmét a természeti értékek, a klíma és biológiai sokféleség megóvásának elengedhetetlen fontosságára. Az idei programban való részvételhez inspirációul itt olvashatják a tavalyi akciósorozatról készített részletes beszámolót!


Az idei felhívásban két módon tud minden múzeum, közintézmény, és az azokban, azokkal dolgozó szakemberek is csatlakozni:

 

Április 19. és 23. között zöldítse be intézménye logóját a közösségi médiában, és ossza meg a múzeum/közintézmén/saját véleményét környezetvédelemről és azokat a lépéseket és/vagy programokat amiket intézménye/saját maga megtesz bolygónk épségének óvásáért. Inspirálja látogatóit!

 

Áprilsi 22-23-án pedig #MuseumsGoGreen csatakiáltással szálljanak hadban, osszák meg gyűjteményük legzöldebb tárgyát, vegyenek részt a globális kurátori párbajban, a #CuratorBattle*-ban! Győzzön a legzöldebb zöld tárgy!

 

 

A világnak zöld múzeumokra van szüksége. Az online akciók persze nem helyettesíthetik a tettleges elköteleződést, de segíthetnek terjeszteni a környezetvédelmi kérdések tudományos álláspontjait, a múzeumi jó gyakorlatokat, és segíthet kapcsolatot építeni a múzeumi közösségekkel, akiknek fontos, hogy együtt tegyünk világunk megóvásáért.

Mindezen felül szeretné tudni múzeuma hogyan tehet még többet a fenntarthatóságért? Csatlakozna egyénileg vagy intézményi szinten a MuseumsForFuture-hoz? Kérdése van a kezdeményezéssel vagy a szervezettel kapcsolatban? Ne habozzon, írni a MuseumsForFuture-nak az info.museumsforfuture@gmail.com címre, akár magyarul is!

 

A zöld hét alatt szerveződő itthoni események közé tartozik a Múzeumok a fenntarthatóságért – Fenntarthatóság a múzeumokban című online rendezvény.

 

 

*A Curator Battle, azaz kurátori párbaj, egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő játékos formálja a múzeumi tárgyak tematikus online megosztásának. A legkülönbözőbb, olykor igen humoros felhívásokra válaszolva az intézmények egymás túllicitálva osztják meg kapcsolódó gyűjteményi kincseiket a közösségi média oldalakon, követőik igen nagy örömére. A MuseumsForFuture nemrég már indított egy párbajt, mely felhívását itt olvashatják.

gyűjtemény, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, tárgy
2021-03-20 07:00
gyűjtemény, kiállítás, #muzeumokajovoert, tárgy, természet, virtuális
2020-04-28 07:00
gyűjtemény, látogató, magazin, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, #muzeumozzaszobadbol, természet
2021-04-10 14:00