EN facebook

Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása - a szentendrei IKON kiállítótér legújabb tárlata

KIÁLLÍTÁS

2022-07-27 07:00

Nagy szentendrei elődök - Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia - képi motívumait idézi meg legújabb munkáiban Fridvalszki Márk képzőművész. A Szellemek találkozása (Meeting of the Spirits) című kiállítás 2022. július 30-án nyílik a Szentendrei Képtár IKON kiállítóterében.

 

Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész a bécsi iparművészeti egyetemen kezdte tanulmányait, majd 2011-ben ugyanitt, az Akadémián diplomázott, a posztgraduális mesterképzést pedig Lipcsében végezte. 2014 óta a T+U vagyis a Technologie und das Unheimliche (jelentése közelítő fordításban: Technológia és a Félelmetes Ismeretlen) nevet viselő kiadói projekt és több tudományágat átfogó kollektíva társkezdeményezője és grafikus szerkesztője. A titokzatos elnevezés mögött egy különös „archeo-futurológiai” kortársi attitűd rejlik. Munkáiba beépíti, átdolgozza a ’60-as és 80'-as évek populáris és művészeti formakultúrájának produktumait, miközben a virtuális korszak technikai bázisát használja. Fridvalszki több műfajt, korszakot egybesűrítő időtlen kollázs-technikája egy globálisan olvasható nyelv, ami éppen most Szentendrén a művészet-topográfiai helyére is kerül.

 

Fridvalszki Márk: Logos, 2021

oil on plywood / olaj, rétegelt lemez, 120x120 cm
© Fotó: Biró Dávid

 


Fridvalszki Márk: Triumph of the Mammals, 2021

3D nyomat, 16x24x17 cm, Eredeti szobor: Antonín Širůček, Szarvasvadász, 1961
© Fotó: Polina Davydenko

 

 

A Szentendrei Képtárban nyíló kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban. A művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomat sorozat kerül bemutatásra, a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.

 

 

Kurátor: Muladi Brigitta

 


A megnyitó időpontja 2022. július 30. szombat, 17:00 óra


Facebook esemény

 

Helyszín: IKON - Szentendrei Képtár, Fő tér 2-5.

 

A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató

 

A kiállítást megnyitja: Szabó Bálint zenész, interdiszciplináris kutató


Közreműködik: Hock Ernő jazz zenész

 


A kiállítás 2022. július 31-től szeptember 18-ig csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között látogatható.

 

Borítókép:
Fridvalszki Márk: Forward and Up! (részlet)

2021, quache, vászon, 180x180 cm
© Fotó: Ludger Paffrath

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, téma
2022-07-18 07:00
felhívás, kiállítás, konferencia
2019-01-14 16:00