EN facebook

Gaál István virtuális kiállítása a Dornyay Béla Múzeum honlapján

VIRTUÁLIS

2020-11-12 07:00

Gaál István (1933-2007) Kossuth-díjas filmrendező életét és munkásságát mutatja be a Gaál István Egyesület által a Dornyay Béla Múzeum számára a Sodrásban Alapítvány támogatásával készített virtuális kiállítás.

 

Minden filmem úgy készítem, ahogy a sienai kismesterek a képeiket festették, akik művészek voltak, ugyanakkor kézművesek is a szó nemes értelmében. Maguk keresték a földpátot, vagyis a színeket, maguk vágták a táblát, amelyre elképzelésüket festették, maguk fűrészelték a kereteket is. Ugyanígy írom a forgatókönyvet, rendezek, majd vágó nélkül, saját kezűleg állítom össze a filmemet, vagyis három ízben szűröm át az elképzelést magamon. Olykor magam is fényképezem őket. Ugyanakkor nem tartom magam se forgatókönyvírónak, se rendezőnek, se vágónak, se operatőrnek. Egyszerűen képírónak tartom magam, vagy ha úgy tetszik, képírástudónak.

 

Gaál István

 

 

A Gaál István Egyesület 2008-tól folyamatosan ápolja a filmrendező szellemi hagyatékát. Általuk került a Pásztói Múzeumba Gaál István nappali szobájának a berendezése, mely alapján elkészült a Gaál István Emlékszoba, a Dornyay Béla Múzeum pedig megkapta Gaál István teljes fotóanyagát: családi képeket, standfotókat, werkfotókat, motívumfotókat az egyes filmekhez és a városképeit. A közel 8000 darab fotó digitalizálásra került. Ez a gyűjtemény képezi az alapját a virtuális kiállításnak, ami Gaál István teljes életművét átfogja.


Gaál István pályafutása dokumentumfilmekkel indult, ebben a korszakban született a Pályamunkások című rövid mozgóképe. Első, mindjárt nemzetközi sikerű filmje a Sodrásban volt, amely a népből származó értelmiségi ifjúság felelősségéről szól. Mészöly Miklós kisregénye alapján készült a Magasiskola, mely a pusztuló magyar falut mutatja be. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1963-ban a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíjával, 1965-ben a filmkritikusok díjával, 1969-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1970-ben a cannes-i fesztivál különdíját kapta. 1981-ben érdemes művész lett, 1991-ben Kossuth-díjat kapott, 1999-ben megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját. 2005-ben elnyerte a Magyar Mozgókép Mestere címet.

 

 

Gaál István életútjának bemutatását követően beletekinthetünk a filmrendező dokumentumfilmjeibe, játékfilmjeibe és tévéfilmjeibe. A rövid tartalmi ismertető után bepillantást kapunk a fotók által a forgatásba, részleteket láthatunk a filmek jeleneteiből és pár perces ízelítőt is megnézhetünk néhány filmből. Gaál István Sodrásban című játékfilmje indította el a magyar új hullámot, mellyel bekerült a magyar filmművészet az európai élvonalba. A filmet beválasztották a világ 12 legjobb filmje közé. A virtuális kiállításban nagy hangsúlyt kapnak Gaál István 1959-1961 között készített csodálatos olaszországi fotói is, amiket a Dornyay Béla Múzeum más múzeumok számára vándorkiállításra ajánl fel.

 

Külön fejezet szól Gaál István gondolatairól, a szülőföldhöz való viszonyáról, ahhoz való kötődéséről és elérhető az Egy képíró a Varázsvölgyből – Gaál István életútja című portréfilm is.

 

 

 

A virtuális kiállítás elérhető a múzeum honlapjáról vagy az alábbi linken:
virtualis.gaalistvanegyesulet.hu

fénykép, film, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-04-15 20:30
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-21 20:00