EN facebook

Glaeba - az MNM új online régészeti folyóirata

VIRTUÁLIS

2021-07-31 20:00

Megjelent a Glaeba című új, digitális tudományos folyóirata. 2021. július 28-án indította a régészeti periodikát a Magyar Nemzeti Múzeum. Trendi? Igen! Korszerű? Igen! Létfontosságú? Igen! Olcsó és gyors? Igen! Modern és kísérletező szellemű? Igen!

 

A Glaeba online folyóirat nem csupán tudományos fóruma a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága munkatársainak, hanem gyorsan és könnyen hozzáférhetővé teszi a legfrissebb leleteket, feltárásokat és kutatási eredményeket a nagyközönség számára is.

 

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ezekkel a gondolatokkal indítja útjára a folyóiratot:

 

„A 2018. április 1-én budapesti székhellyel megalakult az MNM Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (továbbiakban RÖG), országos hatókörben nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatokat lát el. Munkatársai többségükben fiatal, lendületes, szinte állandó terepmunkát végző kollégák. A RÖG az anyaintézmény hagyományait követve, a napról-napra újat hozó digitális világ elvárásainak megfelelően Glaeba címmel egy újabb, éves rendszerességgel, magyar és/vagy idegen nyelven megjelenő online folyóiratot hív most életre. Az MNM korábbi régészeti periodikái három esetben latin elnevezést kaptak. Bár az archaeologia kifejezés jelen esetben elmarad, a nyelvi hagyomány az új elnevezésben mégis megjelenik. A glēba jelentése göröngy; rög; egy darabka föld. Ez a kifejezés, egybecseng a Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság nevének rövidítése által keletkezett „RÖG” betűszóval, és utal az intézmény által végzett aktív terepmunkára is. A Glaeba indulásakor elsősorban a RÖG munkatársainak nyújt publikációs felületet, továbbá teret biztosít a 2017-ben alakult az MNM Műszeres Lelőhely-felderítési Csoportja által vezetett, Közösségi Régészet Program munkája során gyűjtött legfrissebb adatok bemutatására. A jövőben természetesen örömmel látunk minden olyan szerzőt, aki az ásatásaink során feltárt leletanyag feldolgozásában és közlésében szívesen részt venne, továbbá a régészeti műtárgyvédelem, az ásatási térinformatika, a természettudományos vizsgálati módszerek eredményeit osztaná meg az Olvasóval. Egy nyomtatott kiadvánnyal szemben az online megjelenés előnye a nagyobb terjedelem, a kutatási eredmények gyors és szabad elérése, továbbá az elektronikus képi megjelenítésre optimalizált formátum használata.”

 

 

Archívum

#muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, régészet, tárgy, természet, természettudomány, történelem
2021-03-03 17:00
gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, történelem, virtuális
2021-03-06 07:00
örökségvédelem, régészet, tárgy, téma, történelem
2021-06-08 07:00